Gemeente Ambt Montfort


Regels voor honden, maar vooral voor hun baasjes!

Onze gemeente telt ruim 1400 honden. Deze honden moeten allemaal dagelijks hun behoefte doen. Wij gaan ervan uit dat hun baasjes bij het uitlaten van de hond rekening houden met de medemens en ervoor zorgen dat anderen geen last hebben van zijn of haar hond. Helaas blijkt dit in de praktijk niet zo te werken, want hondenpoep is ook in onze gemeente één van de grootste bronnen van ergernis.

In de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) zijn regels opgesteld waarmee we het uitlaten van honden in ónze gemeente in banen willen leiden. Hieronder worden deze regels nog eens kort toegelicht. Heeft u een hond, houd u dan ook aan deze regels. U doet uw medeburgers er een groot plezier mee. (Let wel: in andere gemeenten kunnen andere regels gelden).

Opruimplicht
De baas moet ervoor zorgen dat zijn hond geen uitwerpselen achterlaat op de stoep, de weg, voetpaden, op speelterreinen, grasvelden etcetera. Deze opruimplicht geldt in de gehele bebouwde kom. Maar óók op de wandel- en fietspaden in het buitengebied is het verplicht. U kunt de hondenpoep kwijt in de afvalbakken die in onze gemeente staan of in uw duobak bij het restafval.

Aanlijnplicht
Binnen de bebouwde kom moeten honden altijd aan de lijn. Alleen in het buitengebied mogen honden (onder controle) vrij rondlopen.

Regels bij het uitlaten in het buitengebied
Het buitengebied is geen vrijplaats voor het uitlaten van uw hond. Er gelden wel degelijk regels. Zo zijn niet alle gronden vrij te betreden voor hond en baas. Particuliere terreinen zoals landbouwgronden, weilanden of eigen wegen zijn géén uitlaatplaatsen. Recent is door de LLTB nog kenbaar gemaakt dat hondenpoep in weilanden bij rundvee kan leiden tot de gevaarlijke ziekte neospora. Besmetting met neospora kan een miskraam bij drachtige koeien veroorzaken. Bovendien kunnen moederdieren met jongen in paniek raken van honden in het weiland.

Dus, wilt u uw hond uitlaten in het buitengebied, dan moet u uw hond voortdurend onder controle hebben als deze vrij rondloopt. Het moet ook duidelijk zijn wie de eigenaar van de hond is, door bijvoorbeeld een tatoeage of een chip. Door de uitwerpselen van uw hond op te ruimen voorkomt u dat de ziekte neospora zich verspreidt.

In beschermde natuurgebieden is het verboden de hond los te laten lopen om het opjagen van dieren in het wild te voorkomen. Bij de entree van een wandelgebied en/of bos staan veelal bordjes met de regels die gelden in het betreffende gebied. Indien er geen toegang wordt verleend aan loslopende honden, dient u uw hond dus aan te lijnen tijdens uw wandeling.

Toezicht door onze BOAs
De aanlijn- en opruimplicht gelden al jaren binnen onze gemeente. Hondenbezitters worden echter vrijwel nooit met deze regels geconfronteerd. Tot op heden werd een beroep gedaan op de verantwoordelijkheid van het baasje en het fatsoen ten opzichte van de medeburger. De komende tijd zullen onze Buitengewoon Opsporings Ambtenaren (BOA) er echter strikter op toezien dat de regels niet worden overschreden. Het hoort onder andere tot zijn taak om u te waarschuwen indien u afwijkt van onze regels. Indien nodig kan hij ook een boete geven.

NB. De folder van de LLTB waarin hondenbezitters worden gewaarschuwd voor de verspreiding van neospora, is op het gemeentehuis verkrijgbaar.