Gemeente Exaten


Leudal klaar voor de start

Het aftellen is begonnen. Nog even, en dan kan de kurk van de fles, want op 1 januari 2007 wordt gemeente Leudal geboren. Vol enthousiasme is de afgelopen twee jaar gebouwd aan onze nieuwe gemeente. Wij zijn er klaar voor, het is alleen nog wachten op de beslissing van de Eerste Kamer. Daar liggen op 12 september 2006 de drie wetsontwerpen van de vier herindelingen in Midden-Limburg op tafel.

Een enerverende tijd
De wetsontwerpen kregen in juni al de steun van de Tweede Kamer. Een besluit dat achteraf bezien niet vanzelfsprekend was. Partijen probeerden nog met de gemeenten binnen de drie wetsontwerpen te schuiven en wijzigingen aan te brengen. Maar dat lieten wij niet zomaar gebeuren. Een zucht van verlichting klonk bij velen toen bekend werd dat vóór Leudal zou gestemd worden.

Het woord is nu aan de Eerste Kamer. De wetsontwerpen kunnen niet meer worden gewijzigd: het is vóór of tégen. Wel kan de minister van Binnenlandse Zaken voor de behandeling in de Eerste Kamer een "voorstel tot wijziging" toevoegen aan het wetsontwerp. Wij zien daar in ieder geval geen reden toe. Van onderop, duurzaam en bestuurskrachtig; gemeente Leudal voldoet aan alle criteria die gesteld zijn aan gemeentelijke herindelingen.
Kortom, wij hebben er alle vertrouwen in.

Hoe staat het ervoor?
Ondertussen maken raden, colleges en gemeentelijke organisaties zich klaar voor de samenvoeging. De gemeenteraden zijn druk in de weer met het voorbereidende werk voor de nieuwe raad. Hij moet immers vanaf 1 januari 2007 verder beleid kunnen maken. En, op 22 november 2006 mag u naar de stembus voor de gemeenteraadsverkiezingen.

De ambtenaren hebben onlangs aangegeven naar welke functie in de nieuwe organisatie hun belangstelling gaat. Vervolgens is een plaatsingscommissie aan de slag gegaan om hen een plek te geven in de gemeente Leudal. Alle ambtenaren hebben inmiddels een nieuwe functie gekregen in de nieuwe organisatie.

Daarnaast is inmiddels de nieuwe algemene directeur ( gemeentesecretaris) in de persoon van de heer Dijkstra benoemd en is de beoogd griffier, de heer Cornelissen, voor benoeming voorgedragen. De heer Dijkstra is vanaf 1 januari 2006 in functie. Hij vervult een belangrijke rol in de plaatsing van het personeel en de voorbereiding van de nieuwe gemeente. De heer Cornelissen combineert in het najaar zijn huidige functie als gemeentesecretaris van Hunsel met die van beoogd griffier, om zo geleidelijk aan het werk van de nieuwe raad voor te bereiden.

Terwijl de winkel wordt verbouwd, wordt er uiteraard doorverkocht. U kunt nog altijd bij ons terecht voor onze producten en diensten. Ondertussen wordt gewerkt aan een nieuw huisvestingsplan. Alle ambtenaren van de nieuwe gemeente Leudal worden op 1 januari ondergebracht in de gemeentehuizen van Haelen, Heythuysen, Hunsel en Roggel en Neer.

De drie wetsontwerpen waarin elf gemeenten tot vier nieuwe gemeenten worden gevormd:

* Samenvoering van een aantal gemeenten in het westelijk deel van Midden-Limburg,
oftewel Maasgouw (Heel, Maasbracht en Thorn) en Leudal (Haelen, Heythuysen, Hunsel en Roggel en Neer)

* Samenvoeging van Roermond en Swalmen

* Samenvoeging van Ambt Montfort en Roerdalen

Stuurgroep Leudal