Stichting stop de bezetting

Persbericht
Gretta duisenberg overweegt juridische actie tegen nieuwe revue

De voorzitter van Stop de Bezetting Gretta Duisenberg ontkent pertinent de uitspraken die haar worden toegeschreven in de Nieuwe Revue van 6 September. Het bestuur van Stop de Bezetting is met mevrouw Duisenberg in overleg over juridische stappen tegen Nieuwe Revue en journaliste Sanne Groot Koerkamp wegens het opzettelijk verdraaien van uitspraken en feiten en daarmee het beschadigen van haar naam en politieke boodschap, alsmede beschadigen van de stichting Stop de Bezetting...

Duisenberg stelt desgevraagd: 'Mijn uitspraken zijn verdraaid en deels verzonnen'. Zij stelt dat zij de uitspraak 'dat Nederland nu geen troepen wil sturen omdat ze bang zijn een jood te raken' niet heeft gedaan en het woord:'Jood' bij haar in de mond is gelegd. Gretta Duisenberg: Ik heb daar gezegd 'Israëlische soldaat'.

Zij ontkent eveneens de uitspraak 'Israëli's daarentegen liegen altijd. Dat zie je aan die koppen. Schoften zijn het.'. Delegatielid en oud-ambassadeur Jan Wijenberg.geeft hierop het volgende commentaar:'Het kwam voort uit mijn verhaal. Sanne heeft die uitspraak verdraait, uit haar verband getrokken en bij Gretta in de mond gelegd' Wijenberg legt uit dat hij in de bus een privé-gesprek had met mevrpuw.Duizenberg over een NRC-artikel van Oscar Garschagen over 'de Israëlische propagandamachine', dat door de 'journaliste van de Nieuwe Revue op onbehoorlijke wijze is afgeluisterd'. Wijenberg: ' Ik vertelde Gretta dat ik recent Israëlische jongeren had ontmoet die samenwerken met Palestijnen om de misdaden van het Israëlische regiem nog enigszins te verzachten. Het was mij opgevallen, dat dit leuke, intelligente betrokken mensen waren en trok een vergelijking met het mediaoptreden van de officiële woordvoerders van de Israëlische regering. Ik heb toen ook gezegd 'dat je maar weinig kennis van de situatie hoeft te hebben om de voortdurende leugens te herkennen die voortvloeien uit de Israëlische propagandamachine die Garschagen beschreef, in tegenstelling tot de jeugdige Israëliërs die ik had ontmoet en dat aan de gelaatsuitdrukkingen en overige lichaamstaal van officiële woordvoerders de worsteling met de waarheid valt af te lezen. Gretta heeft dit beaamd'.

Het bestuur van Stop de Bezetting stelt vast dat het artikel in Nieuwe Revue nauwelijks informatie bevat over de situatie in Libanon en de doelstellingen van de delegatie, maar zich richt op de uitspraken van delegatieleden en probeert met name Gretta Duisenberg opzettelijk in diskrediet te brengen. Zij neemt de delegatieleiding van PPMS kwalijk dat zij deze journaliste onvoldoende gescreend heeft op haar kwaliteiten en intenties.

De Nieuwe Revue- hoofdredacteur geeft in het programma Pauw & Witteman eveneens een onjuiste weergave van de feiten gegeven. Hoewel de Libanon-delegatie eerst heeft ingezet op een 'niet autorisatie' van het artikel heeft het bestuur van Stop de Bezetting aangedrongen op een schrappingvoorsteln aan de Nieuwe Revue dat na overleg met Gretta Duisenberg door Jan Wijenberg aan Sanne Groot Koerkamp en de Nieuwe Revue op Maandag is voorgelegd.

Er is met de hoofdredactie overleg geweest. Delegatieleider Mohammed Cheppih heeft in een e-mail verklaard dat hij van de hoofdredactie de verzekering had gekregen dat het schrappingvoorstel was overgenomen en dat alle onjuiste uitspraken geschrapt zouden worden.

De bewering van de hoofdredacteur van de Nieuwe Revue in het programma Pauw & Witteman dat een dergelijk voorstel er niet is geweest is daarmee pertinent onjuist.

Stop de Bezetting acht het verder tekenend voor de manier waarop het Libanondebat in Nederland wordt gevoerd, dat de heren Pauw & Witteman Gretta Duisenberg hadden uitgenodigd om verslag te doen van haar Libanon-ervaringen en dat verslag zonder aankondiging geheel in het licht stellen van het hetzerige Nieuwe Revueartikel. Een uitzending, de publieke omroep onwaardig, waarin men uitsluitend heeft geprobeerd om voeding te geven aan de riooljournalistiek en waarin de schrijnende situatie in Libanon nauwelijks serieus werd behandeld

Inlichtingen:
Stichting Stop de Bezetting.
www.stopdebezetting.nl
Ab Gietelink 06-24566778