College van Beroep voor het bedrijfsleven


Geen REA-plaatsingsbudgetten voor reïntegratiebedrijven met WIW-werknemers

In een uitspraak van 5 september 2006 heeft de Centrale Raad van Beroep geoordeeld dat reïntegratiebedriijven die - namens de gemeente
- vóór 1 januari 2002 een dienstbetrekking zijn aangegaan met een arbeidsgehandicapte jongere of langdurig werkloze waarop de Wet inschakeling werkzoekenden (WIW) van toepassing was, voor die werknemer geen aanspraak kunnen maken op een plaatsingsbudget op grond van de Wet op de (re)integratie arbeidsgehandicapten (REA).

De mogelijkheid van een subsidie in de vorm van een plaatsingsbudget is per 1 januari 2002 afgeschaft, maar op grond van het overgangsrecht konden nog tot 1 juli 2005 plaatsingsgbudgetten worden aangevraagd. De Raad oordeelde dat nu de Wet REA vóór 1 januari 2002 niet van toepassing was op WIW-dienstbetrekkingen, WIW-dienstbetrekkingen ook niet onder het overgangsrecht vallen. Dat het Uitvoeringsinstituut werknemersverzekeringen in de beginperiode van het overgangsregime in een aantal vergelijkbare gevallen in strijd met de wet wel een plaatsingsbudget heeft toegekend, betekent verder niet dat dit voortaan in alle gevallen zou moeten gebeuren. De Raad bevestigt hiermee het oordeel van de rechtbank Dordrecht.

De uitspraak is van belang voor de ongeveer 3400 bezwaar- en beroepsprocedures die nog aanhanging zijn. In totaal gaat het daarbij om een bedrag van enkele tientallen miljoenen euroâs dat door de betrokken reïntegratiebedrijven was geclaimd.

LJ Nummer

AY7543

Bron: Centrale Raad van Beroep Datum actualiteit: 6 september 2006 Naar boven