Deelgemeente Feijenoord Rotterdam

Minerva geeft één-op-één Nederlandse taalles

Minerva: Ik geef twee keer per week Nederlandse taalles aan twee verschillende vrouwen. Eén komt uit Thailand en één uit Marokko, ze willen allebei heel graag Nederlands leren.

Reclamefoldertjes
We doen dat leren bij hen thuis. Ik neem bijvoorbeeld reclamefoldertjes van de supermarkt mee. Op de plaatjes wijs ik ze dingen aan en vraag hoe die in hun eigen taal heten. Daarna zeg ik het in het Nederlands en ze schrijven in hun eigen taal hoe deze Nederlandse woorden klinken. De leerling leest tot slot voor wat ze zelf heeft opgeschreven.

Behelpen
We oefenen de uitspraak heel veel. Ik wijs dan naar mijn mond, hoe ik de woorden en/of letters vorm geef. Het is vaak behelpen, om iets duidelijk te maken. Vooral bij degene die niet kan lezen en schrijven, dus ook haar eigen taal in schrift niet machtig is. Daarbij is veel geduld vereist, maar dat heb ik wel. Ik vind het heel erg leuk om op deze manier met mensen om te gaan. Mensen lopen vast in een cursus Nederlandse taal, omdat ze het vaak niet begrijpen. Voor hen zijn deze één-op-één oefeningen makkelijker.

Paraguay
Minerva kwam in 1979 van Aruba naar Nederland. Ze verkaste vervolgens twaalf jaar naar Paraguay. Vanwege familieomstandigheden kwam ze met haar gezin in 2002 weer naar Nederland. Hier maakte ze alsnog haar Mavo af. Minerva bekwaamt ze nu in het werken met de computer, want ze wil graag betaald werk doen.

Gedichten schrijven
Minervas hobby is gedichten schrijven in het Spaans en soms ook in het Engels. Deze gedichten plaatst ze op een Argentijnse website en ze krijgt daarop veel leuke reacties uit verschillende landen.

Informatie:
Wilt u ook vrijwilligerswerk doen, meldt u aan bij de OK-bank in uw wijk Zie daarvoor www.ok-feijenoord.nl