Gemeente Alkemade


Help mee schuurbranden voorkomen: schuurdeur op slot

De afgelopen periode zijn in onze gemeente opnieuw drie schuren in brand gestoken. De dader heeft zijn kans weer kunnen grijpen bij schuren die niet waren afgesloten. Brandweer en politie zijn zeer actief, maar ondanks uitgebreid onderzoek is de dader nog niet gevonden.

Politie, brandweer en gemeente doen een dringend beroep op u om uw schuur goed af te sluiten. Een niet afgegrendelde schuurdeur maakt het voor een brandstichter gemakkelijk brandbare materialen te vinden om een aan te steken vuurtje nog verder aan te wakkeren.

Wat kunt u nog meer doen?
Naast het vergrendelen van uw schuurdeur attenderen politie en brandweer u op de volgende voorzorgsmaatregelen, die het de dader minder gemakkelijk maken weer toe te slaan.


* Poorten en tuindeuren op slot

Dieven en brandstichters kunnen zich ook gemakkelijk toegang verschaffen tot uw schuur en tuin wanneer de poort(deur) of tuindeur niet is afgegrendeld. Een slot open breken kost tijd en gaat minder geluidloos. Zo wordt het minder aantrekkelijk voor kwaadwillenden om zich aan uw eigendommen te vergrijpen.


* Schrikverlichting aan of nabij de muur van de schuur aanbrengen

Vaak is het aardedonker op de achterpaden en in de brandgangen achter tuinen en huizen. Zo wordt een kwaadwillende niet snel opgemerkt. Een buitenlamp die reageert op het verschijnen van personen schrikt ongewenste bezoekers af en helpt u zelf ook een handje als u thuiskomt.


* Bull's eye in de brandgang

Een buitenlamp is een bescheiden vorm van verlichting, een zogeheten bull's eye (te koop bij doe-het-zelf zaken) is een zeer fel schijnende lamp, die een groter bereik heeft. Wel even overleggen met uw buren want de lamp kan in de slaapkamer schijnen en niet iedereen is daar op gesteld!


* Tips doorgeven

Ook al lijkt het onbelangrijk: geef het door als u ongewone geluiden ´s avonds of ´s nachts hoort, of als u mensen op een ongewoon tijdstip ziet. Het kan allemaal bijdragen tot het vinden van de dader(s) van de brandstichtingen. Ziet u iets verdacht, bel direct 112. Heeft u iets vreemds ontdekt, bel de politie (0900) 88 44 (geen spoed). Elke tip is van harte welkom! En voor wie het nog niet bekend is: u kunt tips anoniem melden bij de politie op tel. (0800) 70 00 of via internet op de site www.politie.n