Ministerie van Verkeer en Waterstaat

Aftrap van de verkeersveiligheidscampagne `Rij met je hart' in De Meern

Toespraak | 04-09-2006 | De Meern | Karla Peijs

Alleen de uitgesproken tekst geldt.

Jongens en meisjes, dames en heren,


· Ik weet niet precies hoeveel van jullie elke dag alleen naar school lopen of fietsen, maar ik durf te wedden dat jullie ouders dan heel vaak zeggen dat je goed moet opletten in het verkeer.
· En dat zeggen ze niet voor niets. In 2004 overleden 21 kinderen die op de basisschool zaten na een verkeersongeluk. meer dan 2300 kinderen belandden in het ziekenhuis. Moet je je dat eens voorstellen: wel zo'n 80 klassen in het ziekenhuis en bijna een hele klas die nooit meer thuis komt. En dat in één jaar. Dat is gewoon verschrikkelijk.
· Daar probeer ik dus iets tegen te doen. We hebben bijvoorbeeld regels dat iedereen licht op zijn fiets hebben, en dat auto´s zich aan de snelheid moeten houden; bijvoorbeeld maximaal 30 kilometer per uur rond veel scholen. Aan die regels moet iedereen zich aan houden. En als je dat niet doet en de politie ziet je, dan krijg je een bekeuring. Eigen schuld dikke bult.

· Wat ik ook doe is campagne voeren met spotjes op tv en advertenties in de krant. Daarin leggen we bijvoorbeeld uit dat er nieuwe regels zijn voor kinderzitjes in de auto of dat je ook op de achterbank je gordel om moet doen.

· Vandaag ben ik speciaal naar jullie school toegekomen om zo'n nieuwe campagne te starten. Die campagne heet `Rij met je hart'. Daar bedoel ik natuurlijk niet mee dat mensen hun verstand niet hoeven te gebruiken in het verkeer. Integendeel. Maar wat ik met die campagne wel tegen iedereen wil zeggen, is dat je een beetje rekening moet houden met andere mensen in het verkeer.

· Dus gewoon even je voet van het gaspedaal als je een school voorbij rijdt of als er kinderen op straat spelen. Niet meteen gaan schelden als er iemand voor je rijdt die niet meteen opzij gaat. En niet op de stoep fietsen, bijvoorbeeld.

· Eigenlijk gaat het er dus gewoon om dat we met zijn allen een beetje normaal doen in het verkeer. Als iedereen zich nou gewoon aan de regels houdt, dan is niet alleen veel veiliger, maar ook veel prettiger. Geen verkeersstress meer, dat wil ik eigenlijk.
· Eerlijk gezegd hebben we daar al eerder een campagne over gehad, maar deze is bijzonder. Ik heb namelijk jullie hulp nodig. Ik wil heel graag dat kinderen, scholen, sportclubs, ouders, gemeenten en nog veel meer mensen meedoen met deze campagne.

· Bijvoorbeeld door de hesjes die jullie vandaag cadeau krijgen aan te doen als je naar school gaat. Dan zorg je dat je gezien wordt.
· Bijvoorbeeld door automobilisten die heel goed rijden te belonen met de stickers en kaartjes die we speciaal hebben laten maken. Die krijgen jullie ook.

· Of bijvoorbeeld door in de gemeente, rond de school en op de sportclub posters op te hangen waar op staat wat het kost als je een bekeuring krijgt omdat je niet stopt voor een zebrapad (130 euro, misschien wel meer dan een jaar zakgeld).

· En zo heb ik nog veel meer dingen klaar liggen. Maar ik kan het niet alleen.

· Eén van de clubs die mij zo'n beetje bij alle campagnes helpt, is hier ook. Dat is 3VO. Die afkorting zegt jullie misschien niks en dat snap ik wel. Daarom ben ik blij dat de mensen van 3VO zo slim zijn geweest om een nieuwe naam te kiezen. Of eigenlijk is het een oude naam, want vroeger heetten ze Veilig Verkeer Nederland en zo heten ze vanaf nu weer. Dat is natuurlijk een naam die iedereen snapt.
· Ik hoop dus dat ik op jullie kan rekenen. Campagnes helpen echt om het verkeer veiliger te maken, zeker als zoveel mogelijk mensen meedoen. En als jullie dan ook nog naar jullie ouders luisteren en goed opletten in het verkeer, dan ben ik helemaal blij.