Boscamera's Wereld Natuur Fonds betrappen Maleise tijger

Wereld natuur fonds

Boscamera's Wereld Natuur Fonds betrappen Maleise tijger

Het Wereld Natuur Fonds toont vandaag in een webvideo unieke beelden van de bedreigde Maleise tijger. De link naar Datiq:
pubstr.datiq.net/perssupport/tijgerMaleisie.wmv

Het WWF-project 'Tigers Alive!' zocht negen maanden lang met infraroodcamera's naar tijgers in de bergbossen bij Kelantan (Maleisië). Voor het eerst werd in het land een videobeeld van een Maleise tijger gemaakt, en een foto van een tijgerdrieling met hun moeder. De onderzoekers gaven de drie jonge tijgerpups de namen 'Geloof', 'Hoop' en 'Liefde', als symbool voor een gezond ogende populatie. Het gebruik van de zogenaamde 'cameravallen' is een veelgebruikte methode onder biologen, maar dit resultaat is bijzonder omdat Maleise tijgers moeilijk te vinden zijn. Hun aantal wordt wereldwijd geschat op 500.

Bij dit soort camera-onderzoek komt geen fotograaf te pas: in dit geval zijn 32 camera's op 16 verschillende plekken in het bos geplaatst. Zodra er dieren met een infrarood-sensor worden gespot, gaan camera's en flitser automatisch af. Op die manier verzamelen onderzoekers beelden van individuele dieren, en dat helpt weer om de aantallen en verspreiding in kaart te brengen. De onderzoekers telden na 2644 nachten 45 tijgerbeelden (van negen individuele tijgers) en 875 plaatjes van 27 andere diersoorten.

Informatie over de aan- en afwezigheid van tijgers is cruciaal voor gebieden zoals de bergbossen van Kelantan, waar mens en tijger regelmatig met elkaar in conflict komen. De tijgers vallen soms vee, en bij uitzondering ook mensen aan. De bosbewoners gaan vervolgens illegaal op jacht naar de daders. De Maleise overheid heeft al 11 'probleemtijgers' uit Kelantan verwijderd, maar volgens WWF-Maleisië heeft die methode weinig zin. 'Tigers Alive!' helpt de boeren met preventieve maatregelen zoals het maken van omheiningen, waar het vee veilig is. In het nabijgelegen Terengganu oogste het project daarmee succes: het jaarlijkse aantal aanvallen door tijgers daalde er van 50 naar twee.

Voor meer informatie:
Jikkie Jonkman, persvoorlichter Wereld Natuur Fonds. Tel. 030-6937307 (di-wo) of
06-54730399. Mail: jjonkman@wwf.nl.