Wientjes: 'Ook investeerders moeten transparant zijn'

Vereniging vno-ncw

Den Haag, 6 september 2006 - VNO-NCW voorzitter Bernard Wientjes vindt dat bestuurders en commissarissen voldoende mogelijkheden moeten hebben om tegenwicht te bieden aan eenzijdig, risicovol aandeelhoudersoptreden. Het is immers hun verantwoordelijkheid om rekening te houden met de belangen van alle stakeholders, en niet alleen met die van investeringsmaatschappijen.

Dat kan het beste door aandeelhouders die een zeker belang hebben in de onderneming te dwingen tot transparantie over hun identiteit en hun bedoelingen. Dit zegt VNO-NCW-voorzitter Bernard Wientjes in een videogesprek op de website van VNO-NCW. Wientjes vindt onder andere dat aandeelhouders zich al bekend moeten maken als ze 3 procent van de aandelen van een onderneming hebben; op dit moment is dat 5 procent.

In het vraaggesprek zegt de VNO-NCW-voorzitter overigens dat hij de commotie over het optreden van private equity bedrijven, die de laatste tijd (delen van) Nederlandse ondernemingen hebben overgenomen nogal overdreven vindt. 'Het is allemaal een beetje opgeblazen.'

Hij wijst erop dat de tendens een gevolg is van het feit dat aandeelhouders actiever zijn geworden. Die extra activiteit heeft volgens Wientjes nog nergens in Nederland schadelijke gevolgen gehad. Integendeel, hij vindt juist dat actief aandeelhouderschap raden van bestuur en raden van commissarissen tot prestaties kan 'prikkelen'.

De VNO-NCW-voorzitter ziet daarom geen aanleiding voor vergaande maatregelen. Het voorstel van FNV Bondgenoten om de trend te keren door meer werknemersvertegenwoordigers op te nemen in raden van commissarissen vindt hij geen goed idee. De praktijk in Duitsland laat zien dat dit niet werkt, aldus Wientjes.

Kritiek als zou de trend ertoe kunnen leiden dat Nederland internationale hoofdkantoren kwijt raakt en zich tevreden moet stellen met de 'filialen' wijst Wientjes van de hand. Of Nederland in staat is internationale hoofdkantoren vast te houden, hangt af van de kwaliteit van ons vestigingsklimaat en niet van de vraag wie eigenaar is van een onderneming. Het voorstel van PvdA-leider Wouter Bos om af te zien van verlaging van de vennootschapsbelasting is volgens Wientjes heel slecht voor dat vestigingsklimaat. 'Dit moet een vergissing zijn van de PvdA.'

In het videogesprek op de website van VNO-NCW wordt Bernard Wientjes wekelijks ondervraagd over actuele onderwerpen. Het gesprek is te zien en te beluisteren op www.vno-ncw.nl.


---------------------


Vereniging VNO-NCW