Partij van de Arbeid


Den Haag, 6 september 2006


Vragen van het lid Arib (PvdA) aan de minister van Integratie en Vreemdelingenzaken en de staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport


over het uitlekken van geheime adressen van gevluchte vrouwen


1.

Hebt u kennisgenomen van het bericht in het Algemeen Dagblad van 6 september jl., over het uitlekken van geheime adressen van gevluchte vrouwen? 1


2.

Hoe komt het dat, ondanks dat gemeenten achter een adres van weggelopen vrouwen een geheimhoudingscode zetten, allerlei instanties deze code schenden en adressen van vrouwen bekendmaken?


3.

Bent u van deze praktijk eerder op de hoogte geweest? Zo ja, wat hebt u gedaan om dit onmogelijk te maken?


4.

Deelt u de mening dat het schenden van de geheimhoudingscode en het achterhalen van de adressen waar vrouwen verblijven, tot levensgevaarlijke situaties voor deze vrouwen kan leiden? Zo ja, op welke manier kunt u de veiligheid van deze vrouwen garanderen?


5.

Zijn u gevallen bekend van vrouwen die schade hebben ondervonden doordat hun adres is achterhaald via overheidsinstanties?


6.

Voldoet de huidige wet- en regelgeving aan de voorwaarde dat instanties zoals zorgverzekeraars, deurwaarders, wegenbelasting enz. verplicht zijn deze geheimhoudingscode niet te schenden? Zo nee, bent u bereid te onderzoeken wat de wettelijke mogelijkheden zijn particuliere instanties een plicht op te leggen de veiligheid van vrouwen en de privacy van deze kwetsbare groep niet te schenden?


7.

Bent u bereid op korte termijn in overleg te treden met de gemeenten om dit probleem zo snel mogelijk op te lossen?


1. Algemeen Dagblad d.d. 6 september 2006