Gemeente Alkmaar


Persbericht gemeente Alkmaar

B&W schaft forfaitaire bijdrage OV taxi vooralsnog niet af

Het college van B&W ziet vooralsnog af van het schrappen van de forfaitaire bijdrage voor het gebruik van de OV taxi. Hiermee komt het college terug op haar eerder genomen bezuinigingsmaatregel om deze inkomensonafhankelijke bijdrage (ca. ¬ 12,50 per WVG-gerechtigde per maand) in de kosten voor bovenregionaal vervoer af te schaffen. Het vooralsnog in standhouden van de vervoersbijdrage is mogelijk omdat gebleken is dat wvg-uitgaven in 2006 met ruim ¬ 447.100, zijn achtergebleven bij wat op basis de trendmatige groei was aangenomen. Het komende jaar moet uitwijzen of hier sprake is van een structurele of incidentele kostenontwikkeling. Op basis van die informatie zal besloten worden of en hoe de bijdrage voor bovenregionaal vervoer zal worden gehandhaafd.

Met name de lagere kosten voor woningaanpassingen (¬ 374.000,-) en minder uitgaven voor de OV-taxi (BTW compensatie ¬ 127.000,-) hebben in belangrijke mate bijgedragen aan de afname van de kosten van het wvg-voorzieningenpakket. Een andere kostenbesparende factor is de wijze waarop aanbestedingen voor bijvoorbeeld relatief dure producten als trapliften plaatsvinden. Deze aanpak levert jaarlijks een besparing op van ¬ 90.000,-.

Sterkste schouders dragen de sterkste lasten

Het college overweegt om in de toekomst te gaan werken met een forfait dat wel inkomensafhankelijk is. De OV-taxi is bestemd voor iedereen, maar alleen wvg-gerechtigden met een smalle beurs zouden dan in aanmerking moeten komen voor een extra bijdrage (het forfait) van de gemeente op het moment dat zij ook buiten de regio gaan reizen. Achterliggende gedachte is, overeenkomstig de strategische benadering van de WMO, dat de sterkste schouders de zwaarste lasten moeten dragen. Nu nog krijgt elke wvg gerechtigde ongeacht zijn of haar inkomen dezelfde OV-taxi bijdrage. De haalbaarheid van dit initiatief zal het komende jaar onderzocht worden.