Huishoudruzies gaan vaak over opruimen en schoonmaken

Communicatiebureau synergie

Huishoudruzies gaan vaak over opruimen en schoonmaken

- Vrouwen nog steeds het meest actief in het huishouden

Zoetermeer - Ruzie in het huishouden gaat vooral over opruimen en schoonmaken. Dat blijkt uit onderzoek van Witgoedfabrikant BEKO. Het bedrijf ondervroeg ruim 3100 Nederlanders over hun huishoudelijke taken, taakverdeling en conflicten rond het huishouden. Uit het onderzoek blijkt dat partners conflicten meestal niet op de spits drijven. Bijna 53% van de stellen zoekt het compromis. Als één van beide partners dan toch de zin doordrijft, geeft 41% van de vrouwen aan het conflict te winnen. Mannen denken daar iets anders over, volgens hen wint de partner slechts in 29% van de gevallen het conflict.

In het oog springt dat iets meer dan 90% van de vrouwen liever zélf de was doet en hier eigenlijk geen reden in te zien voor conflicten. In de praktijk doen ook mannen de was. Mannen en vrouwen blijken ongeveer even goed te wassen. Mannen maken iets meer fouten bij wolwas. BEKO voert het onderzoek uit om te achterhalen welke eisen de moderne samenleving stelt aan witgoedapparaten zoals wasmachines, drogers en koelkasten.

Opvallend is dat het nog steeds de vrouw is die het meeste werk verzet in het huishouden. Zo geven vrouwen aan dat zij in 90% van de gevallen de was doen. Mannen kijken daar iets anders tegenaan. Zij zeggen in 31% van de gevallen de was te doen. De meeste huishoudens wassen 1 tot 4 keer per week (51%) en dan iets meer in het weekend (33,7) dan door de week (14,4). De meeste huishoudens wassen op de dag dat het uitkomt: 51%.

BEKO testte ook de basiskennis van Nederlanders op het gebied van wassen. Deelnemers aan het onderzoek werd een aantal vragen voorgelegd over onder andere de tekens op een waslabel. Daaruit blijkt dat het met deze huishoudelijke kennis in Nederland nog niet goed gesteld is. Zo bleek dat maar liefst 94% van de deelnemers niet weet dat het symbool betekent dat je dit kledingstuk tot 150 graden mag strijken. Dit is des te meer opvallend omdat slechts 4,9% van de vrouwen hier het juiste antwoord gaf tegen 7,5% van de mannen.

Andere symbolen zijn duidelijker. Zo weet het merendeel van de deelnemers wat de gewenste temperatuur is om een kledingstuk op te wassen en dat je wit, roze en rood nooit in één was moet stoppen. Alhoewel ruim 5% van de consumenten het daar niet mee eens was.

De resultaten maken onderdeel uit van een doorlopend onderzoek dat BEKO uitvoert op de site www.wiedoeterwat.nl.

Einde bericht

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

BEKO Nederland
De heer Dries Soeteman TEL: 06 535 081 87