Gemeente Gouda


persbericht: gouda en id college vragen aandacht voor analfabetisme (06/09/2006)

Gaat het lezen van de krant u gemakkelijk af? Is het maken van een boodschappenlijstje of voorlezen aan de kinderen een eenvoudige opgave voor u? Voor veel mensen is dit wel een probleem. In Nederland zijn naar schatting 1,5 miljoen mensen die veel moeite hebben met lezen en schrijven. Dit betekent dat er in Gouda zon 6.000 mensen wonen die onvoldoende kunnen lezen en schrijven om volwaardig deel te kunnen nemen aan de maatschappij. Op vrijdag 8 september 2006, Internationale Alfabetiseringsdag, vragen de gemeente Gouda en het ID College aandacht voor deze vergeten groep.

Een aantal prominente Gouwenaars gaat op vrijdagmiddag 8 september een tekst zo herschrijven dat deze begrijpelijk is voor functioneel analfabeten. Ook wethouder Onderwijs Arnout Menkveld waagt zich aan de schrijfopdracht. Een jury met mensen uit de doelgroep (functioneel analfabeten) gaat de teksten beoordelen.

functioneel analfabetisme
Functioneel analfabeten zijn mensen die wel een eenvoudige tekst of een eenvoudig formulier kunnen begrijpen en gebruiken, maar afhaken zodra het ingewikkelder wordt. Analfabetisme is een onderwerp dat omgeven wordt door taboe. Hierdoor treden mensen die met dit probleem kampen niet naar voren. De directe omgeving kan een belangrijke rol spelen in het herkennen van analfabetisme en het doorverwijzen naar een oplossing.

Ja, ik wil
De gemeente en het ID College hebben samen de cursus Ja, ik wil ontwikkeld. Deze cursus is bestemd voor laaggeletterde Gouwenaars die functioneel analfabeet zijn en kinderen hebben op de basisschool. Dit zijn volwassen Nederlanders die moeite hebben met lezen en schrijven én personen die niet in Nederland geboren zijn, maar wel hier op school hebben gezeten en die moeite hebben met lezen en schrijven.