Gemeente Doetinchem

Doelgroepgericht subsidiebeleid klaar voor invoering


- 6 september 2006-
Op 1 januari 2007 voert de gemeente Doetinchem een nieuw subsidiebeleid in. De gemeente stopt dan met het verstrekken van generieke subsidies aan verenigingen, stichtingen en commerciële organisaties. Het nieuwe subsidiebeleid richt zich op jongeren van 5 t/m 17 jaar, mensen met een beperking en mensen met een laag inkomen.

Vanaf 1 januari 2006 komen verenigingen, stichtingen en commerciële organisaties alleen nog voor subsidie in aanmerking als zij activiteiten aanbieden voor jeugdleden van 5 t/m 17 jaar. Dat kunnen activiteiten zijn op het gebied van sport, cultuur en welzijn. Instellingen kunnen voor hun jeugdleden een `deelnamesubsidie' aanvragen bij de gemeente. Voor mensen met een beperking en mensen met een laag inkomen is de zogeheten `meedoenregeling' in het leven geroepen. Zij kunnen vanaf 1 januari bij de gemeente een individuele tegemoetkoming in de kosten aanvragen voor deelname aan vrijetijdsactiviteiten.

Met de invoering van het nieuwe subsidiebeleid stopt de gemeente met het verstrekken van generieke (`iedereen een beetje') subsidies en richt zij zich voortaan op de ondersteuning van specifieke doelgroepen. Door subsidiëring van de jeugd, mensen met een beperking en mensen met een kleine beurs beoogt de gemeente de deelname van deze doelgroepen aan vrijetijdsactiviteiten te stimuleren. Op die manier hoopt de gemeente hun maatschappelijke participatie in de toekomst te verhogen.
Het nieuwe subsidiebeleid is geen bezuiniging, maar een koerswijziging. Het beleid is in overleg met verenigingen en instellingen tot stand gekomen. Na consultatie van de betrokken instellingen is de leeftijdsgrens voor de deelnamesubsidie uitgebreid naar de leeftijdsgroep 5 tot en met 17 jaar (was 12 jaar).

Subsidie aanvragen
Van 1 september tot 15 november 2006 kunnen verenigingen, stichtingen en commerciële organisaties een aanvraag voor deelnamesubsidie 2007 indienen. Verenigingen en instellingen die voorheen een subsidie van de gemeente ontvingen, krijgen automatisch een aanvraagformulier toegestuurd. Andere organisaties die in aanmerking denken te komen voor de deelnamesubsidie, kunnen een aanvraagformulier opvragen (tel. (0314) 37 73 30 of tel. (0314) 37 74 55) of het aanvraagformulier downloaden op www.doetinchem.nl onder het thema projecten en vervolgens subsidiebeleid. Wie denkt voor de meedoensubsidie in aanmerking te komen kan bij de gemeente een aanvraag indienen.

Overgangsperiode
Het nieuwe subsidiebeleid gaat op 1 januari 2007 in. Om verenigingen en instellingen te laten wennen aan het nieuwe beleid hanteert de gemeente een overgangsregeling. Verenigingen die er op achteruitgaan ten opzichte van het oude subsidie beleid krijgen gedurende twee jaar een gedeeltelijke compensatie.

Vervolg
De invoering van het doelgroepgerichte subsidiebeleid is de eerste stap in de herijking van het gemeentelijk subsidiebeleid. De volgende stap is dat ook andere subsidieregelingen onder de loep worden genomen. Dit zijn onder andere de budget- en exploitatiesubsidies, sportstimulering, deskundigheidsbevordering vrijwilligers en evenementenbeleid. Op dit moment inventariseert de gemeente deze subsidies en werkt zij aan een voorstel. Naar verwachting behandelt de raad dit voorstel op 28 september 2006.