Gemeente Doetinchem

Tijdelijke drankkeet voor alcoholverslaafden op Connexxionterrein


-6 september 2006-
Op het Connexxionterrein in Doetinchem wordt een tijdelijke drankruimte voor alcoholverslaafde daklozen ingericht. Met deze afgeschermde drankplek hoopt het college van b&w de overlast in de binnenstad en op het Schouwburgplein terug te dringen.

De tijdelijke drankplek wordt ingericht op de hoek van het weiland ten noorden van het Erdbrinkplein, lokaal ook bekend als het Connexxionterrein. Voor deze locatie is gekozen omdat er geen direct aanwonenden zijn. Op deze plek wordt op korte termijn een kantine/ wegwerkerswagen neergezet waar drankgebruik door alcoholverslaafde daklozen wordt gedoogd. De drankkeet wordt omheind met een hekwerk dat ook bij bouwprojecten wordt gebruikt. Het hekwerk is afsluitbaar en wordt visueel afgeschermd met zeildoek. Binnen het hekwerk worden een mobiele toiletvoorziening, een prullenbak en enkele banken geplaatst.

De drankkeet is op werkdagen geopend van 14.00 tot 18.00 uur. De stichtingen Arcuris (maatschappelijke opvang) en De Grift (verslavingszorg) zorgen voor opening en sluiting van de drankruimte. De ruimte is uitsluitend toegankelijk voor alcoholverslaafde daklozen die als zodanig bekend zijn bij Arcuris/De Grift. Uitgangspunt is dat de daklozen de ruimte zelf beheren.

De drankkeet op het Connexxionterrein is een tijdelijke low-budgetoplossing. Het terrein wordt de komende jaren ontwikkeld en gaat onder meer plaats bieden aan de nieuwbouw van schouwburg Amphion. Voor de alcoholverslaafde daklozen zoekt de gemeente in samenwerking met Arcuris/De Grift naar een permanente oplossing, waarbij niet alleen gedacht wordt aan een drankruimte maar ook gewerkt wordt aan een zinvolle dagbesteding voor de doelgroep.

De inrichting van de tijdelijke drankruimte betreft een experiment in het kader van de openbare orde. Het gebruik van deze locatie wordt planologisch geregeld door middel van een artikel 17 procedure in het kader van de Wet op de ruimtelijke ordening (Wro).