Gemeente Den Helder

06-09-2006 Populieren Breewijd/Zuiderhaaks verdwijnen gedeeltelijk

Aan de Breewijd en de Zuiderhaaks staat een rij populieren. Deze bomen zijn bij de aanleg van de wijk geplant. Inmiddels leveren deze populieren nogal wat overlast op, zowel voor de beheerder als voor de direct aangrenzende bewoners.
Om deze overlast te verminderen hebben we, in overleg met bewoners, een plan gepresenteerd dat recht doet aan het groene beeld van de straat. Het plan geeft én licht en lucht aan de bomen en ook aan de bewoners die er direct achter wonen. Dat betekent in dit geval dat wij in de populierenrij om en om een populier gaan rooien.

Bijzondere methode
Bijzonder aan populieren is het doorgroeien van wortels nádat de boom is gekapt. Door het toepassen van een bijzondere verwijdermethode proberen wij overlast van het opschieten van deze wortels tot een minimum te beperken. Wij zagen de bomen tot circa een meter boven de grond af. De stronk blijft staan en zal weer uitlopen. Dit uitlopen van de stronk verwijderen we regelmatig, waardoor de wortels uitgeput raken en dus weinig overlast zullen geven. Na ongeveer twee jaar kunnen wij de stronken dan ook verwijderen.

Groen karakter
Na uitvoering van de werkzaamheden vormt een populierenrij nog steeds het groene beeld aan de Breewijd en de Zuiderhaaks, met daarnaast het groen aan de andere zijde van de weg. In de zone aan de andere kant van de weg hebben we de afgelopen jaren bomen aangeplant (verplant vanaf de Langevliet). Inmiddels zijn hier al eiken, essen, elzen, iepen, berken en populieren van een redelijk formaat gegroeid. Het groene, lommerrijke karakter blijft dus bestaan.