De Nederlandse Bank


DNB publiceert Overzicht Financiële Stabiliteit in Nederland

Datum 06/09/2006

De volgende onderwerpen zijn te lezen in de nieuwe editie van het ieder halfjaar verschijnende Overzicht Financiële Stabiliteit in Nederland. Doelstelling van deze publicatie van de Nederlandsche Bank is het bevorderen van de financiële stabiliteit in Nederland, door monitoring en identificatie van de risico's voor het financiële systeem.


* Scenarioanalyse: risico's voor stabiliteit het grootst bij financiële crisis met olieprijsschok


* Private equity biedt voordelen, maar gaat ook gepaard met risico's voor financiële instellingen


* Snelle groei hypotheken in aanloop naar Bazel II


* Afhandeling kredietderivaten door banken verbeterd

Scenarioanalyse: risico's voor stabiliteit het grootst bij financiële crisis met olieprijsschok

Een forse stijging van de olieprijs kan in een extreem scenario de risico's van een onordelijke depreciatie van de dollar en een rentestijging verergeren. Het bankwezen zal in dit scenario schade lijden doordat kredietverliezen substantieel zullen toenemen en rente-inkomen en provisiebaten dalen. De kapitaalbuffers van de Nederlandse banken zijn echter toereikend om zelfs dergelijke schokken op te vangen. De pensioenfondsen en verzekeraars zijn vooral gevoelig voor een scenario met dalende kapitaalmarktrentes en stagnerende aandelenkoersen. Dit zou hun vermogenspositie op marktwaarde uithollen en het herstel van dekkingsgraden belemmeren. Toch is de pensioensector nu beter bestand tegen ongunstige scenario's dan een jaar geleden door de stijging van de kapitaalmarktrente, de vaststelling van kostendekkende premies en verkleining van de rentemismatch. De financiële sector is ook gevoelig voor een vogelgrieppandemie.

Private equity biedt voordelen, maar gaat ook gepaard met risico's voor financiële instellingen

Private equity financiering is in potentie welvaartsbevorderend. Het mobiliseert kapitaal voor investeringen en draagt bij aan de diversificatie van bedrijfsfinanciering en van portefeuilles van beleggers. Het vereist echter tevens een zorgvuldig risicobeheer door de kapitaalverschaffers. De toegenomen financiering met private equity in de laatste jaren heeft de financiële risico's bij bedrijven verhoogd. Vooral bij leveraged buy-outs (LBO's) neemt de schuldenlast van bedrijven toe en daarmee de rentegevoeligheid. Door de populariteit van private equity beleggingen heerst er hevige concurrentie onder de financiers van LBO-leningen. Hierdoor bestaat een spanningsveld tussen het adequaat beoordelen van de risico´s en het competitief prijzen van de leningen. Banken, pensioenfondsen en verzekeraars staan door hun beleggingen en dienstverlening aan de private equity markt op verschillende manieren bloot aan de risico's ervan. Dit noopt DNB tot een scherpe monitoring van de ontwikkelingen op deze markt.

Snelle groei hypotheken in aanloop naar Bazel II

De sterke concurrentie tussen banken in de aanloop naar Bazel II kan één van de aanleidingen zijn voor de snelle groei van hypothecair krediet. Volgens voorlopige ramingen zouden de solvabiliteitseisen onder de nieuwe regels met name voor hypotheken aanzienlijk lager kunnen uitkomen. Bedacht moet worden dat deze ramingen gebaseerd zijn op een partiële analyse en derhalve een tentatief karakter hebben. Er wordt namelijk geen rekening gehouden met de mogelijke effecten van door banken aan te brengen verbeteringen in gehanteerde risico-inschattingen, noch met aanvullende kapitaalseisen voor onder andere concentratie- en renterisico´s. De snelle groei van de hypothecaire kredietverlening heeft bijgedragen aan een verdere schuldgroei van gezinnen. Om de risico's hiervan te beperken is het van belang dat de Gedragscode Hypothecaire Financieringen - die deze zomer in werking is getreden - door de financiële instellingen wordt nageleefd.

Afhandeling kredietderivaten door banken verbeterd

Door de stormachtige ontwikkeling van de wereldwijde handel in kredietderivaten is in 2005 gesignaleerd dat achterstanden ontstonden in de administratieve afhandeling ervan in het internationale bankwezen. Het risico hiervan is dat partijen foutieve inschattingen maken van hun posities. DNB heeft in kaart gebracht in hoeverre achterstanden ook bij Nederlandse banken bestaan. Mede naar aanleiding hiervan hebben de banken sinds vorig jaar maatregelen genomen om eventueel bestaande achterstanden te verminderen.

Einde persbericht.

Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met Tobias Oudejans (020-524 3100, 06-524 96 961) en Herman Lutke Schipholt (020-524 2712, 06 524 96 900).