MINBZ: Van Ardenne prijst Vietnam maar uit zorg over vrijheden

Ministerie buza

http://www.minbuza.nl

Ministerie van Buitenlandse Zaken
Persbericht

6 september 2006

MINBZ: Van Ardenne prijst Vietnam maar uit zorg over politieke vrijheden

Tijdens een bezoek aan Vietnam heeft minister Van Ardenne (Ontwikkelingssamenwerking) het land geprezen voor de enorme economische ontwikkelingen in de afgelopen jaren. 'De indrukwekkende economische groei, gekoppeld aan de efficiënte vorm van samenwerking met aanwezige donorlanden, heeft ertoe geleid dat de Millennium Ontwikkelingsdoelen, halvering van de armoede in 2015, in Vietnam al voor die tijd bereikt zullen worden', aldus Van Ardenne.

Tegelijkertijd uitte de minister haar zorgen over politieke en burgerlijke vrijheden en over corruptie. De verbetering van de vrijheid van meningsuiting, met name persvrijheid, en van religie loopt achter bij de economische ontwikkeling. 'Corruptie en een gebrek aan vrijheden stagneert verdere economische en sociale ontwikkeling', zo benadrukte Van Ardenne in haar toespraak vandaag voor Vietnamese politici en beleidsmakers in Hanoi. Tevens pleitte de minister in haar gesprekken met de ministers van Financiën, Buitenlandse Zaken, Planning en Investeringen, en Landbouw voor meer ruimte voor ondernemers, voor minder overheidsbureaucratie, en voor hervormingen in de financiële sector.

De snelle sociaal economische ontwikkelingen in Vietnam zullen op termijn leiden tot een samenwerkingsrelatie die verder gaat dan uitsluitend ontwikkelingssamenwerking. De minister gaf aan samen met de Vietnamezen naar een nieuwe vorm van samenwerking te streven: 'een gelijkwaardige samenwerking, gericht op handel, investeringen, en politieke en culturele samenwerking.'

Nederland zal de komende jaren circa 36 miljoen euro per jaar bijdragen aan de verdere ontwikkeling van Vietnam, met name op het gebied van gezondheidszorg, watermanagement, bosbeheer, en beheer van de overheidsfinanciën.