Gemeente Utrecht

Vragen van de heer N.J.H. Gravesteijn en mevrouw B. Dibi Vragen binnengekomen op 6 september 2006, ontwikkeling Utrechtse Overvecht

Eind 2001 is het Wijkontwikkelingsprogramma Overvecht vastgesteld en door de gemeenteraad goedgekeurd. Dit programma is ondertekend door gemeente, Politie, Mitros, Portaal, Bo-Ex, Bewonersplatform Overvecht en Stichting Cumulus. Een van de onderdelen van het Wijkontwikkelingsprogramma Overvecht is de herinrichting van het Centrumkwadrant. Dit is het gebied dat omsloten wordt door de Einsteindreef, Zamenhofdreef en Brailledreef. Aanleiding voor deze herinrichting was het gegeven dat per 1 januari 2004 het Vervoerscentrum, dat binnen dit gebied ligt, zou verdwijnen. Inmiddels is het Vervoerscentrum verplaatst.

De bedoelde herinrichting voorziet in een aantal aanpassingen en uitbreiding van het bestaande Grootwinkelcentrum. Daarnaast is er ruimte voor het bouwen van 400 tot 600 woningen, waarvan een gedeelte in de sociale sector.

Voor deze herontwikkeling is enkele jaren geleden een prijsvraag uitgeschreven. De ontwikkelingsvisie van de projectontwikkelaar Amvest/JMP is begin 2004 als winnaar uit de bus gekomen. Op 16 maart 2004 heeft B&W hiermee ingestemd. Hierna is een overleg ontstaan tussen de gemeente en de projectontwikkelaar om te komen tot een samenwerkingsovereenkomst. Dit overleg is op 11 oktober 2004 gestart.

Eind januari van dit jaar had volgens de planning de samenwerkingsovereenkomst getekend moeten zijn. Daarna zou het bestuurlijk traject ingezet worden dat de basis moet vormen om met de herinrichting van het Centrumkwadrant te starten. Voor zover ons bekend, is er momenteel nog geen sprake van een ondertekende samenwerkingsovereenkomst. Daardoor stagneert de beoogde herinrichting.

Dit brengt ons tot de volgende vragen:


1. Is het college bekend met de plannen voor de herinrichting van het Centrumkwadrant Overvecht?
2. Is het college bekend met de tijdsplanning aangaande deze herontwikkeling?
3. Zowel het Bewonersplatform Overvecht (vanuit haar hoedanigheid als medeondertekenaar van het Wijkontwikkelingsprogramma Overvecht), als andere belanghebbenden (winkeliers, bewoners en eigenaren van het winkelcentrum), die samen met het Bewonersplatform deelnemen in de Belanghebbenden Advies Commissie (BACO), hebben regelmatig gevraagd naar de voortgang van het traject. Voor zover ons bekend hebben het Bewonersplatform Overvecht en de andere belanghebbenden verenigd in de Belanghebbenden Advies Commissie (BACO) tot op heden geen bevredigend antwoord mogen ontvangen.

Is het college met ons van mening dat het Bewonersplatform Overvecht en de andere belanghebbenden verenigd in de Belanghebbenden Advies Commissie (BACO) beter geïnformeerd moeten worden?
4. Zo ja, hoe gaat het college dit doen?

5. Kan het college op dit moment inzicht geven in de stand van zaken en de voortgang van het project, alsmede de oorzaken die geleid hebben tot de vertraging?
6. Is het college voornemens om actie te ondernemen om de voortgang van het traject te bespoedigen, en zo ja, welke?