Socialistische Partij

Veerman moet nu optreden tegen zeehondenslachting

SP-Kamerlid Krista van Velzen wil dat minister Veerman aandringt op een Europees handelsverbod op zeehondenproducten bij zijn collega-ministers. Vandaag neemt het Europese Parlement een resolutie aan die de invoer, uitvoer en verkoop van alle zeehondenproducten verbiedt. Dit is een belangrijke eerste stap op weg naar het einde van de wrede zeehondenjacht, aangezien Europa een grote afnemer van zeehondenproducten is.

Van Velzen is blij dat nagenoeg alle partijen in het Europese parlement achter het voorstel staan. Haar eerdere voorstel voor een Nederlands importverbod op zeehondenproducten werd anderhalf jaar geleden enkel door Groenlinks, D66 en de Christenunie gesteund. De rest van de Kamer wilde liever wachten op wettelijke maatregelen en ondertussen de mogelijkheden onderzoeken voor alternatieve dodingmethoden. Inmiddels is er nog niets veranderd.

Krista van Velzen Van Velzen: 'Minister Veerman heeft altijd gezegd af te wachten of een invoerverbod mogelijk was binnen de internationale handelsafspraken. Hij liet daarbij andere landen het initiatief nemen. Nu is hij zelf aan de beurt! Ik ga hem onmiddellijk vragen hoe hij er persoonlijk voor gaat zorgen dat Europa niet meer meewerkt aan deze wrede slachting van zeehonden.'

Europese parlementsleden kunnen gebruik maken van een resolutie om een debat (opnieuw) op gang te brengen. De Europese Commissie hoeft daar niets mee te doen, maar na de afwijzing van de Europese grondwet vorig jaar zou het verstandig zijn als Europa eens echt zou luisteren naar wat de Europese bevolking wil. Dat is duidelijk: een einde aan de massale slachting van zeehonden. `Als minister Veerman nadrukkelijk uitspreekt voorstander te zijn van deze resolutie, kan dat de doorslag geven tot behandeling in de Commissie', aldus Van Velzen.