MKB-Nederland

6-09-2006
'Ambtenaren op Financiën hebben te veel macht'
(Persbericht)

Het niet vervangen van de staatssecretaris van financiën toont aan dat het vooral de ambtenaren zijn die het fiscale beleid in Nederland bepalen. Dat is zeer bezwaarlijk, omdat belastingzaken politiek uitermate gevoelig zijn. Dat stelt hoogleraar belastingrecht prof. dr. Sjaak Jansen (Erasmus Universiteit Rotterdam) in het septembernummer van magazine Ondernemen! (MKB-Nederland).

Na de val van het tweede kabinet-Balkenende afgelopen zomer, verhuisde staatssecretaris Wijn (CDA) van Financiën naar Economische Zaken, waar hij nu minister is. De post op Financiën bleef onbezet.

Kennelijk is men in Den Haag van mening dat het staatssecretariaat van financiën toch vooral een technische a-politieke functie is. Niets is echter minder waar. Jansen wijst op het toenemende belang van fiscale zaken in de sociaal-economische verhoudingen van Nederland. Te denken valt aan de hypotheekrenteaftrek. Ook de belastingconcurrentie in Europa voert Jansen als argument aan. Dit vereist politieke verantwoordelijkheid van een fiscaal deskundige. Zonder politieke baas die verstand van zaken heeft, lopen de zaken kennelijk gewoon door.

Dat minister Zalm de belastingzaken er gewoon even bij doet, toont volgens Jansen aan dat het de ambtenaren zijn die het fiscale beleid bepalen. De hoogleraar ondersteunt pleidooien in de vakliteratuur voor een minister van fiscale zaken. In Duitsland, Engeland en België zijn het ook ministers die over de belastingen gaan.

0806_R05-fiscaal.pdf

MKB-Nederland, Brassersplein 1, 2612 CT Delft, Tel: 015 2191212 © MKB-Nederland, 2006 | Disclaimer |