Provincie Zuid-Holland

Vergadering Gedeputeerde Staten Zuid-Holland 5 september 2006

Dit is een populaire samenvatting van een selectie van onderwerpen uit de vergadering van Gedeputeerde Staten (GS) van 5 september 2006. De vastgestelde besluitenlijst van deze GS-vergadering wordt één week na de vergadering op www.zuid-holland.nl gepubliceerd. De reeds gepubliceerde besluitenlijsten en agenda's van de GS-vergadering vindt u ook op deze website onder 'Stateninformatie'.

Mogelijke aanleg vuurwerkopslag ZoetermeerHet college van GS heeft het voornemen om de aanleg van een vuurwerkopslag bij tuincentrum De Driesprong in Zoetermeer goed te keuren. Dat antwoord zij op vragen van Lamers en Van Dam (beiden CDA). De provincie neemt een besluit op basis van een concrete aanvraag. Alternatieve locaties kunnen in het kader van een aanvraag niet worden beoordeeld. Wel is in samenspraak met de aanvrager gezocht naar de optimale plaatsing van de bewaarplaats van het vuurwerk. Dit heeft er in geresulteerd dat de veiligheidszone volledig binnen het perceel van de aanvrager ligt. De aanvraag is getoetst aan de criteria en voorschriften van de Wet milieubeheer en het Vuurwerkbesluit. Gebleken is dat aan alle wettelijke vereisten voor de opslag van consumentenvuurwerk is voldaan. Ook de brandweer heeft geoordeeld dat de aanvraag aan alle wettelijke eisen en voorschriften voldoet.

Het volledige antwoord op PS-vraag 2039 staat uiterlijk een week na vaststelling van de antwoorden op www.zuid-holland.nl onder het kopje 'Stateninformatie'.

Kernenergie in Zuid-HollandGS blijven bij het standpunt dat private financiering van kerncentrales vanwege hoge vaste kosten niet eenvoudig is. Dit antwoorden zij op vragen van Bruil (PvdA) over kernenergie en mogelijkheden voor opwekking hiervan in Zuid-Holland naar aanleiding van een krantenbericht in de Telegraaf. Het college heeft eerder aangegeven dat de bevolkingsdichtheid van de provincie, dan wel de Randstad, een belangrijk aandachtspunt zal moeten zijn bij een locatieafweging voor een kerncentrale. Deze afweging dient in eerste instantie te worden gemaakt door het Rijk. Daaraan voorafgaand zal het Rijk duidelijkheid moeten geven over de rol van kernenergie in Nederland. GS geven aan dat hierover tot op heden volgens haar geen serieuze bestuurlijke discussie is gevoerd. Overigens is het college niets bekend van initiatieven voor een kerncentrale op het grondgebied van Zuid-Holland en acht zij die op dit moment niet opportuun.

Het volledige antwoord op PS-vraag 2033 staat uiterlijk een week na vaststelling van de antwoorden op www.zuid-holland.nl onder het kopje 'Stateninformatie'.

Voorstel wijziging milieuverordeningHet college van GS heeft het ontwerp van de vijfde wijziging van de Provinciale milieuverordening Zuid-Holland vastgesteld. In deze verordening staan regels over afval, de procedure voor ontheffingen afvalwater, gebruik van gesloten stortplaatsen, milieubeschermingsgebieden voor stilte en grondwater, inspraak bij vaststelling van milieubeleidsplan, -programma en -verordening, bodemsanering, ontheffingen- en schadevergoedingenprocedures, handhaving en beklag. De ontwerpwijziging heeft vooral betrekking op het onderdeel bodemsanering in verband met een wijziging van de Wet bodembescherming. Het voorstel van GS wordt nog besproken in de Statencommissie Groen, Water en Milieu. De verwachting is dat van 19 oktober tot 29 november door inwoners van Zuid-Holland en betrokkenen op het ontwerp kan worden gereageerd. Het streven is de wijziging vóór het tweede kwartaal van 2007 in werking te laten treden.

Grondwaterplan Zuid-Holland vastgesteldHet provinciale grondwaterbeleid voor de periode 2007 - 2013 is door GS vastgesteld. Het conceptplan ligt van 18 september t/m 12 november ter inzage. In het plan is aangegeven wat de provincie gaat doen op het gebied van grondwaterbeheer en wat ze van andere partijen verwacht. Ten opzichte van het grondwaterplan 2001 - 2005 zijn er een aantal wijzigingen. Wat onder andere wijzigt is duidelijke keuzes in het tegengaan van verzilting, grondwater krijgt ook een explicietere rol in de Ruimtelijke Ordening. Ook worden er milieubeschermingsgebieden voor grondwater en drinkwater gereserveerd. Het Grondwaterplan bevat een uitwerking van de hoofdlijnen van het provinciale grondwaterbeheer die in het Beleidsplan Groen, Water en Milieu (BGWM) 2006 - 2010 zijn beschreven

Onverwacht overschot voor de nieuwe statenGS voorzien dat het jaar 2006 zal worden afgesloten met een overschot van 5 miljoen euro. Bij de Voorjaarsnota 2006 werd er nog van uitgegaan dat het saldo "nul" zou zijn. Het onverwachte overschot wordt voornamelijk verklaard door de extra dividenduitkering van de Bank Nederlandse Gemeenten van 5,5 miljoen euro. GS adviseren om deze middelen nu niet in te zetten, maar dit over te laten aan de nieuwe staten die na de provinciale verkiezingen van 7 maart 2007 aantreden. De Najaarsnota 2006 wordt op 18 oktober in de vergadering van Provinciale Staten (PS) behandeld.

Meer consumentenbetrokkenheid Zowel NEXUS (Samenwerkingsverband Stadsregio Rotterdam, provincie Zuid-Holland en Rijkswaterstaat Zuid-Holland) als SWINGH (Samenwerken in Groot Haaglanden) vinden consumentenbetrokkenheid belangrijk. Het gaat dan om het actief betrekken van consumenten bij het oplossen van knelpunten. NEXUS heeft deze consumentenbetrokkenheid al officieel geregeld. Nu wordt dat door SWINGH ook gedaan voor projecten op het gebied van verkeer en vervoer. Hiervoor wordt op 11 september een overeenkomst getekend tussen de provincie, Stadsgewest Haaglanden, Rijkswaterstaat Zuid-Holland, de ANWB, Rover en de Fietsersbond.

Voortgang infrastructuurprojecten PS hebben GS gevraagd om vaker te rapporteren over de infrastructuurprojecten van de provincie Zuid-Holland. Daarop hebben GS besloten om twee keer per jaar een voortgangsrapportage op te stellen en naar PS te sturen: een die rapporteert over het afgelopen kalenderjaar en een rapportage die een terugblik geeft over het eerste halfjaar van het huidige kalenderjaar. De rapportage die nu is vastgesteld, is een rapportage over het eerste halfjaar van 2006. In deze rapportage zijn de Rijnlandroute, de N 207 Alphen aan den Rijn (Overslag Terminal Alphen; OTA) en de N 470 als bestuurlijke aandachtspunten aangeven.

Subsidies

Aan de stichting Jong Ondernemen te Den Haag is een projectsubsidie verleend van 32.000 euro voor het project Jong Ondernemen Aan Bureau Jeugdzorg ZH is een projectsubsidie verleend van 5.919 euro voor een tijdelijke crisisplaats Voor het Educatieproject Holland Dance Festival 2006 - 2008 is een subsidie verleend van 115.000 euro in het kader van de culturele samenwerking grote steden Aan de regio Zuid-Holland Zuid / het Intergemeentelijk Samenwerkingsverband Goeree Overflakkee is een meerjarige projectsubsidie van 870.000 euro verleend in het kader van de Regionale Agenda Samenleving Goeree Overflakkee 2006 - 2008 Last onder dwangsomBij overtredingen van wet- en regelgeving kan de provincie een 'last onder dwangsom' opleggen.

Aan Zethameta BV te Vlaardingen wordt een last onder dwangsom opgelegd voor de overtreding van de Wet milieubeheer inzake de regeling melden bedrijfsafvalstoffen en gevaarlijke afvalstoffen Aan Golfparc Crimpenerhout te Nederlek is een last onder dwangsom opgelegd wegens overtreding van de Verordening bescherming landschap en natuur Zuid-Holland. Het betreft een bord met reclameopschrift van het Golfparc