Rechtbank Zutphen


Een half jaar Mediation naast rechtspraak

Sinds maart 2006 beschikt de rechtbank Zutphen over een structurele doorverwijzingsvoorziening naar mediation. De stand van zaken na een half jaar.

Het mediationbureau, de doorverwijzers (rechters en secretarissen) zijn alweer een half jaar bezig om in civiele en bestuursrechtelijke zaken te onderzoeken of mediation een goed alternatief is voor het oplossen van een conflict tussen de partijen. Hoe is dat tot nu toe gegaan? Hieronder enkele bevindingen op een rij.

Hoog aantal doorverwijzingen
In het afgelopen half jaar zijn er 66 doorverwijzingen vanuit de sectoren kanton, civiel (handel en familie) en bestuur bij het mediationbureau terechtgekomen. Doorverwijzingen zijn zaken waarbij alle partijen hebben ingestemd met het mediationtraject. In veel gevallen hebben rechters ter zitting hierin een belangrijke rol gespeeld. In die gevallen wordt het mediationbureau tijdens de zitting ingeschakeld en probeert deze met partijen te komen tot een keuze van een mediator en het maken van een afspraak voor de eerste mediationbijeenkomst.

Afgezet tegen landelijke cijfers is het aantal van 66 doorverwijzingen een hoog aantal voor een startende rechtbank. Hoewel het merendeel van de mediations op dit moment nog loopt bij de diverse mediators, zijn er inmiddels acht mediations geslaagd, enkele uiteindelijk niet gestart of niet succesvol geëindigd.

Contact met mediators en gemeenten
Het aantal mediators binnen ons arrondissement is uitgebreid tot 27 NMI gecertificeerde mannen en vrouwen met uiteenlopende achtergronden en deskundigheden. Wij kunnen hen inschakelen bij uiteenlopende geschillen, van familiezaken, boedelverdelingen tot belastingen en zaken op het gebied van milieu en ruimtelijke ordening. Mocht er een heel specifieke deskundigheid gewenst zijn dan beschikken wij ook over andere lijsten met gekwalificeerde NMI-mediatiors. Maatwerk staat hierin voorop. Begin november wordt er een tweede mediatorsbijeenkomst georganiseerd.

Binnenkort zal er ook een voorlichtingsbijeenkomst gehouden worden voor alle gemeenten binnen ons arrondissement.

Alle mediationfunctionarissen van het mediationbureau zijn inmiddels opgeleid tot professioneel mediator. Op die manier kunnen zij zowel partijen als alle medewerkers van de rechtbank adequaat informeren en adviseren over mediation.

Bron: Rechtbank Zutphen
Datum actualiteit: 6 september 2006 Naar boven