D66

Vragen van de leden Dittrich en Van der Ham (beiden D66) aan de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen, over financiële tekorten bij het Concertgebouworkest en het Metropole orkest.

1. Kent u de artikelen: Groeiend Tekort Bedreigt Metropole Orkest(Volkskrant, 6/09/06) en Beroemde Klank Vergt Rekenwerk. (NRC, 5/09/06) waarin wordt geschreven over dreigende financiële problemen van het Metropole- en Concertgebouworkest? Bent u bekend met de problemen? Wat is uw reactie op deze artikelen? 2. Deelt u onze mening dat het Concertgebouw tot de top van de muzikale Nederlandse cultuur moet blijven horen en ook alle ruimte moet houden om de internationale reputatie groot te houden en verder ontwikkelen? Deelt u onze mening dat het Metropole-orkest zeer waardevol is voor de publieke omroep en bijdraagt aan een rijke muzikale cultuur daarbuiten? Wat is uw (toekomst)visie op deze twee orkesten en welke rol ziet u daarin voor de Rijksoverheid? 3. Op welke manier kunt u bijdragen aan het behoud van deze twee orkesten op hun huidige niveau en ook ruimte bieden om deze orkesten te laten groeien zodat ze bij de topklasse van hun sector blijven horen?
4. Kunt u deze vragen beantwoorden vóór het Algemeen Overleg over de Herijking van de Cultuurnotasystematiek op 11 oktober 2006?

6-9-2006 13:40