Vereniging Samengestelde Wedstrijd Mensport Nederland

Toch Max Minekus Trophy voor Chardon

06/09/2006

Lochem, 6 september 2006
Ondanks het feit dat de organisatie van het WK vierspannen in Aken geen kans zag de uitreiking van de Max Minekus Trophy, de speciale trofee voor marathonwinnaars op WK's, tijdens haar evenement uit te reiken, zal de winnaar van de marathon IJsbrand Chardon deze prijs toch, weliswaar verlaat, in ontvangst nemen.

Chardon won tijdens de Wereldruiterspelen in Aken op magistrale wijze de marathon en mag zich daardoor ook de komende twee jaar 's werelds beste marathonrijder noemen. Met deze prestatie won Chardon voor de tweede maal in zijn carrière de Max Minekus Trophy. Twee jaar geleden, op het WK in Kecskemet in 1994, won Chardon hem voor de eerste keer.

MenSport heeft de organisatie van Paard & Koets benaderd voor deze heuglijke gebeurtenis. Tijdens de komende beurs, die gehouden wordt van 17 t/m 19 november in de Brabanthallen in 's Hertogenbosch, wordt de prijs op een nader te bepalen tijdstip officieel aan IJsbrand uitgereikt.

De Max Minekus Trophy werd in 1996 ingesteld door het tijdschrift MenSport en werd voor het eerst uitgereikt aan Tomas Eriksson. De Zweedse vierspanrijder is een ware marathoncrack, want ook tijdens de WK's in 2000 en 2002 ging de trophy naar hem.
De Max Minekus Trophy wordt toegekend in alle menrubrieken die een eigen WK hebben. Naast de vierspannen zijn dat de enkelspannen en tweespannen.
Max Minekus, waarnaar de prestigieuze marathonprijs is vernoemd, was een van de pioniers in de organisatie van de aangespannen wedstrijdsport. Hij was fotograaf en auteur met het mennen als specialisatie, parcoursbouwer, groom, jury en wedstrijdorganisator. Hij behoorde ook tot de groep mensen die het tijdschrift `Spannend' opstartte in 1981, dat drie jaar later door zijn medewerking kon overgaan in het huidige MenSport. Max hield van de marathon, waar het aankomt op snelheid, behendigheid en uithoudingsvermogen. Hij overleed in 1995 aan een ongeneeslijke ziekte, toen hij slechts 44 jaar oud was. Ter nagedachtenis aan hem werd in overleg met zijn levenspartner Ineke Westers tien jaar geleden door MenSport de Max Minekus Trophy ingesteld. De Trophy is een ontwerp van de Haagse glaskunstenaar Ming Chen en bestaat uit een krachtig stuk gebogen glas; een modern kunstwerk, geheel in lijn met het denken en doen van Max Minekus. Zijn naam en logo staan onder andere in het glas gegraveerd. De eerste winnaar was Eriksson (1996), daarna volgden bij de vierspannen paarden Christoph Sandmann (1998), Tomas Eriksson (2000), Tomas Eriksson (2002), IJsbrand Chardon (2004), IJsbrand Chardon (2006). Voor meer info zie www.mensport.nl

www.mensport.nl

Chardon tijdens de WK-marathon in Aken
Foto: Ineke Westers