Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

6-9-2006

Jur van Dalen, directeur van IVN Nederland, overhandigt premier Balkenende het Duurzame Koffertje.
Jur van Dalen (links), directeur van IVN Nederland, overhandigt premier Balkenende het Duurzame Koffertje

Minister-president Balkenende heeft gisteren in de Oude Zaal van de Tweede Kamer in Den Haag het 'Duurzame Koffertje 2006' in ontvangst genomen. Het koffertje bevat honderdveertig duurzame ideeën en initiatieven van burgers, twee keer zoveel als vorig jaar. De premier kreeg het koffertje in het kader van Duurzame Dinsdag. Met deze dag vragen maatschappelijke organisaties aandacht voor duurzame ontwikkeling.

De prijswinnaars waren de stichting 'Banden op spanning' en het onderwijsproject 'Lekker en verantwoord eten'. Staatssecretaris Van Geel overhandigde gisteren de eerste prijs aan Laurens Drogendijk voor de service 'Band op Spanning'. Deze service controleert bij bedrijven en organisaties de spanning van autobanden en past die waarnodig aan. Meer dan de helft van de Nederlanders rijdt met te zacht opgepompte banden, waardoor zo'n 150 miljoen liter brandstof extra wordt verbruikt en dus veel van het broeikasgas CO in de lucht komt. 'Band op spanning' ontving een prijs van 15.000 euro. De tweede prijs, een cheque van 10.000 euro, ging naar Eric van Gaalen voor het idee 'Lekker en verantwoord eten'. Dit initiatief wil leerkrachten scholen in hun kennis van voeding en het gebruik van energie daarbij. Leraren kunnen deze kennis doorgeven aan hun leerlingen, waardoor die generatie meer stilstaat bij waar hun eten vandaan komt en hoe het wordt geproduceerd en vervoerd. Opvallend was verder het idee van de 12-jarige Jeroen Verkade. Hij bedacht de dynamo-oplader. Door ook overdag de fietsdynamo aan te zetten, kunnen fietsers stroom opwekken en daarmee bijvoorbeeld batterijen opladen.

Duurzame dinsdag
Duurzame Dinsdag is een initiatief van IVN Nederland, de Nationale Jeugdraad, Decade of Education for Sustainable Development (DESD), de Nederlandse Vrouwenraad (NVR), SME Advies, Forum instituut voor Multiculturele Ontwikkeling, de Turks-Nederlandse stichting TEMA-NL, Stichting mondiale samenleving (SMS), provincie Zuid-Holland, Nuon en Fonds 1818. VROM ondersteunt Duurzame Dinsdag financieel.

Zie ook


Zie het origineel


* Website Duurzame dinsdag: http://www.duurzamedinsdag.nl
* Dossier Duurzame ontwikkeling