Universiteit van Tilburg 6 september 2006

Expositie fotowerken Mischa Keijser op Universiteit van Tilburg

Van maandag 4 september tot en met vrijdag 28 oktober is tijdens werkdagen op de Universiteit van Tilburg een tentoonstelling met fotowerken van Mischa Keijser (Rotterdam, 1974) te zien. In zijn werk staat de verhouding tussen natuur en cultuur centraal. Een van de series op de tentoonstelling wordt door de universiteit aangekocht.

Natuur wordt door Van Dale gedefinieerd als datgene wat de mens om zich heen ziet en wat beschouwd wordt als nog niet door de mens gewijzigd. Nog niet, zo staat er! Want het proces waarin de natuur wordt 'gecultiveerd' voor bijvoorbeeld landbouw, veeteelt, bewoning, transport of industrie is al eeuwen gaande en lijkt onomkeerbaar. Die veranderingen zijn voor kunstenaars een belangrijke bron, en soms een ergernis. Zo beschouwde Rembrandt in de zeventiende eeuw windmolens als horizonvervuiling.

Veel kunstenaars zijn geĂŻnteresseerd in de spanning tussen natuur en de oprukkende cultuur, in het proces waarin die twee elkaar raken. Ook in het fotografisch werk van Mischa Keijser is dat spanningsveld een steeds terugkerend thema. Zijn werk biedt ons een inzicht in de manier waarop Nederlanders in de moderne tijd met zaken als ruimtelijke ordening, voedsel en dieren omgaan. Hij beschouwt dat proces niet onkritisch, maar legt tegelijkertijd een liefde aan de dag voor datzelfde cultuurlandschap, wat hij op een lyrische en soms onverwachte wijze in beelden vertaalt.

Mischa Keijser studeerde fotografie aan de Academie st. Joost te Breda. In 2001 maakte hij de serie 'Natuur NL', waarvoor hij in 2002 de 2e prijs documentaire fotografie van de Zilveren Camera ontving. In 2002 werd de serie afgedrukt in M-magazine (NRC Handelsblad). Zijn werk was eerder te zien bij onder meer Breda Photo, galerie Pennings in Eindhoven, galerie Van Kranendonk in Den Haag en in het institut Neerlandais te Parijs. In 2002 maakte hij in samenwerking met Wiesje Peels de expositie 'Industrie in Brabant' in het Noord-Brabants museum te Den Bosch.

De Universiteit van Tilburg legt zich in haar kunstbeleid toe op het verzamelen en exposeren van hedendaagse fotografie. Een deel van de serie landschap NL wordt aangekocht voor de faculteit Economie en Bedrijfswetenschappen.

Noot voor de pers
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met persvoorlichter drs. Pieter Siebers (013 466 2004, P.H.C.Siebers@uvt.nl). Zie ook www.uvt.nl/kunst, Voor fotos kunt u contact opnemen met de kunstenaar: mischakeijserfoto@planet.nl

UvT Persbericht