Nederlandse mededingingsautoriteit (NMa)

NMa stelt tariefregulering netbeheerders elektriciteit vast

06-09-2006

De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) maakt vandaag bekend hoe zij de tarieven van TenneT, de beheerder van het landelijk elektriciteitsnet, voor de periode van 2007 tot en met 2010 zal berekenen. Tevens geeft de NMa aan hoe zij de tarieven van de regionale netbeheerders voor elektriciteit berekent voor de periode 2007 tot en met 2009. Deze netbeheerders dragen zorg voor het transport van elektriciteit.

De NMa reguleert de netbeheerders omdat zij van nature monopolist zijn en daardoor niet via concurrentie geprikkeld worden om te zorgen voor een optimale prijs-kwaliteit verhouding. Inmiddels heeft de sector twee reguleringsperioden (2001-2003 en 2004-2006) achter de rug waarin de NMa de netbeheerders heeft gestimuleerd om doelmatiger te gaan werken via de zogeheten doelmatigheidskorting, ofwel x-factor. De NMa constateert dat desondanks nog verdere efficiëntieverbeteringen voor zowel TenneT als de regionale netbeheerders mogelijk zijn. In totaal levert dit een besparing van ruim EUR 145 mln op in de komende 3 à 4 jaar.

In de vandaag gepubliceerde besluiten geeft de NMa aan hoe zij TenneT en de regionale netbeheerders de komende periode (derde reguleringsperiode) wil prikkelen om doelmatiger te gaan werken. De regionale netbeheerders worden daarnaast financieel beloond of bestraft voor de kwaliteit van hun netwerken via de zogeheten q-factor, die ook in deze besluiten is vastgesteld.

TenneT
Gert Zijl, lid van de Raad van Bestuur van de NMa: Bij het vaststellen van de tariefregulering van TenneT hebben we een zorgvuldige afweging gemaakt tussen enerzijds het belang van zo laag mogelijke transporttarieven en anderzijds het belang van een kwalitatief sterk landelijk transportnet. Om deze afweging zo goed mogelijk te kunnen maken, heeft de NMa verschillende onderzoeken laten uitvoeren en eerder dit jaar aanvullende data bij TenneT opgevraagd. Op basis hiervan komt de NMa tot de conclusie dat TenneT de komende vier jaar jaarlijks 1,4 procent moet besparen op zijn kosten. Deze doelmatigheidskorting van 1,4 procent per jaar die de NMa aan TenneT oplegt, leidt tot een totale besparing van ruim EUR 16 miljoen in de komende reguleringsperiode (2007 tot en met 2010).

Regionale netbeheerders
Nadat de NMa in juni van dit jaar bekend maakte op welke wijze zij de tarieven van de regionale netbeheerders voor elektriciteit berekent, zijn vandaag de definitieve x-factor en de q-factoren gepubliceerd. De x-factor voor alle regionale netbeheerders bedraagt de komende drie jaar 1,1 procent. De q-factoren variëren per netbeheerder van -0,1 tot 0,6 procent. Per saldo resulteert dit in een besparing van circa EUR 130 mln.

Het totale effect op de transporttarieven is pas aan het einde van dit jaar bekend als de toezichthouder de maximumtarieven per netbeheerder vaststelt.

Het methodebesluit TenneT (inclusief ontwerp x-factorbesluit) en de x-factor- en q-factorbesluiten voor de regionale netbeheerders, zijn te vinden op de website van de NMa: www.nmanet.nl.