Gemeente Rotterdam

Nieuwe start voor Rotterdamse markten

De handhaving op de Rotterdamse warenmarkten en het toezicht daarop is afgelopen jaren onvoldoende geweest. Dat blijkt uit vervolgonderzoek naar mogelijke misstanden op de Rotterdamse warenmarkten, dat in opdracht van het College van B&W is uitgevoerd. Het College besloot een half jaar geleden al maatregelen te nemen, na een eerder onderzoek. Deze maatregelen worden verder doorgevoerd, om het Rotterdamse marktwezen een nieuwe start te geven. Op de markten zijn de regels aangescherpt en de controles geïntensiveerd.

Bedrijfsrecherchebureau Hoffmann deed sinds januari onderzoek naar mogelijke misstanden op de Rotterdamse warenmarkten. Eerder onderzoek van Audit Services Rotterdam (ASR) kon vermoedens van misstanden op de markten niet hard maken, maar ook niet ontkrachten. ASR adviseerde destijds vervolgonderzoek. Ook Hoffmann heeft geen sluitend bewijs kunnen leveren voor misstanden die zich zouden voordoen, of hebben voorgedaan. Het bureau sprak met betrokkenen van de voormalige dienst Marktwezen en met marktkooplieden.

Vertrouwen in aanpak

ASR deed een half jaar geleden al aanbevelingen om de situatie te verbeteren. Er werd destijds onvoldoende gehandhaafd en er bestonden verschillen per markt of marktmeester. Dit leidde ertoe dat plaatsen bezet werden door anderen dan de vergunninghouder, en dat er andere waren werden verkocht dan opgegeven.

De dienst Marktwezen is inmiddels opgeheven in verband met de organisatorische schaalvergroting die door de gemeente Rotterdam is ingezet. De taken en medewerkers van Marktwezen zijn per 1 april 2006 ondergebracht bij Stadstoezicht. Achttien medewerkers van Stadstoezicht zijn versneld opgeleid tot marktmeester, en handhaven de regels die gelden voor de Rotterdamse markten. De geïntensiveerde controles richten zich specifiek op persoonlijke plaatsbezetting, verkoop van waren en uitbouw van kramen. In het najaar volgt nog een grote gezamenlijke handhavingsactie van politie, gemeente, Arbeidsinspectie, Belastingdienst en Stichting Namaakbestrijding.

Het College heeft tevens besloten om te komen tot nieuw beleid voor standwerkers, het invoeren van een nieuwe marktverordening in 2007 en uitbreiding van de handhavingscapaciteit op de markten. Het stadsbestuur heeft er vertrouwen in dat de Rotterdamse markten met deze nieuwe aanpak weer optimaal kunnen functioneren.

noot voor de redactie/