Ingezonden persbericht


Onderzoek PhiladelphiaSupport: Zorg schiet tekort

Utrecht, 6 september 2006 - De zorg aan mensen met een verstandelijke beperking schiet ernstig te kort. Dat meldden 324 PhiladelphiaSupport-leden in het vandaag verschenen rapport Het woord is aan u - uitkomsten meldweek PhiladelphiaSupport over de kwaliteit van zorg. Het eerste exemplaar is vanmorgen aangeboden aan het CDA Tweede-Kamerlid mw. Vietsch. Het TV programma Netwerk besteedde maandag 4 september, vooruitlopend op de publicatie, al uitgebreid aandacht aan de uitkomsten van het onderzoek. PhiladelphiaSupport bepleit een integrale aanpak van de problemen.

PhiladelphiaSupport is een belangenverenigingen voor mensen met een verstandelijke beperking hun ouders, familie en vrienden. Directeur Ben Bruijnes:"Wij zien de laatste jaren een zorgwekkende ontwikkeling. In toenemend mate komen er bij ons klachten binnen over de kwaliteit van zorg. Daarom heeft PhiladelphiaSupport van 6-9 juni 2006 een meldweek gehouden waarin de leden hun klachten, zorgen en aanbevelingen, maar ook hun complimenten konden uiten rond de zorg en begeleiding van hun kind, broer of zus. De resultaten zijn alarmerend."

De 324 PhiladelphiaSupport-leden meldden totaal 606 klachten. Over 236 zaken hebben zij (ernstige) zorgen. Verder droegen zij 107 onderwerpen aan die in hun ogen aandacht verdienen. Een deel van de klachten betreft het personeel dat directe zorg en begeleiding levert. "Maar dat het ook anders kan blijkt uit het feit dat er ook 272 keer een compliment uitgedeeld is aan datzelfde personeel", aldus Bruijnes.

"De problemen in de zorg zijn complex van aard", vervolgt directeur Ben Bruijnes. "Het rapport gaat daar nadrukkelijk op in. Het is niet zo dat één partij verantwoordelijk gesteld kan worden voor de problemen. Met een beschuldigende vinger naar elkaar wijzen helpt dan ook niet. Alle partijen hebben een deel van de oplossing in handen." Daarom bepleit PhiladelphiaSupport sterk dat zorgaanbieders, politiek, zorgkantoren, inspectie, ouderverenigingen en organisaties van mensen met een beperking zelf om de tafel gaan zitten en onder gezamenlijke verantwoordelijkheid de problemen aanpakken. Bruijnes: "Alleen met een integrale aanpak kunnen we het tij keren."

Dit meldden ouders/belangenbehartigers:

Personeel

* Er is steeds minder personeel beschikbaar voor zorg en begeleiding.
* Het opleidingsniveau en de deskundigheid van begeleiders laat te wensen over.
* Door veelvuldige personeelswisselingen is er een verontrustende discontinuïteit in de begeleiding.
* De bejegening van mensen met een beperking door begeleiders roept een groot aantal complimenten op, maar dit is evenzeer voorwerp van zorg en klachten.

Zorg

* Ouders/belangenbehartigers worden onvoldoende betrokken bij het zorg- en handelingsplan.
* De actualiteit en effectuering van zorg- en handelingsplannen laat sterk te wensen over.
* Ouders/belangenbehartigers zijn onvoldoende geïnformeerd over de zorg en de begeleiding waar mensen met een beperking recht op hebben in het kader van de AWBZ.
* Ouders/belangenbehartigers hebben geen inzicht in de relatie indicatie - beschikbare budgetten - uiteindelijk geleverde zorg.

Communicatie

* De communicatie tussen management respectievelijk de zorgverlenende instelling en ouders/belangenbehartigers schiet ernstig te kort.
* De communicatie tussen begeleiders en ouders/belangenbehartigers schiet ernstig te kort.
* Daar waar sprake is van goede communicatie neemt het aantal zorgen en klachten sterk af en neemt de tevredenheid toe.

Financiën

* Ouders/belangenbehartigers zien steeds minder geld naar de feitelijke zorg en begeleiding gaan.
* De inkomenspositie van mensen met beperking staat ernstig onder druk.

Lees ook:

http://www.philadelphiasupport.nl/index.php?content=newsitem&Id=%2082

Download het rapport:

http://www.philadelphiasupport.nl/upload/documents/rapport_meldweek.pdf