Gemeente Maassluis

Deelname aan inburgeringstraject tot eind 2006 gratis

De gemeente biedt verplichte inburgeringstrajecten aan nieuwkomers. Inburgeren is noodzakelijk als mensen genaturaliseerd willen worden. Ook oudkomers die werkloos zijn of (jonge) kinderen hebben, kunnen zon traject volgen. Oudkomers zijn allochtonen van buiten de Europese Unie die al langer in Nederland wonen. Nieuwkomers zijn mensen die recent in Nederland zijn komen wonen, bijvoorbeeld als vluchteling of in het kader van gezinshereniging.

In een inburgeringstraject leren zij de Nederlandse taal. Ook volgen zij lessen over de Nederlandse maatschappij en geschiedenis. De cursussen worden met een toets afgesloten. Inburgeraars die aan de toets meedoen en regelmatig in de lessen aanwezig zijn, krijgen een certificaat. Inwoners van Maassluis die voor een inburgeringstraject in aanmerking komen, worden door een klantmanager van de afdeling Sociale Zaken en Werkgelegenheid opgeroepen en begeleid.

Gratis

Deze trajecten worden tot nu toe volledig door de gemeente vergoed. In het nieuwe inburgeringstelsel, dat op 1 januari 2007 ingaat, is het echter niet langer vanzelfsprekend dat elke nieuwkomer of een oudkomer gratis een inburgeringstraject volgt. De gemeente Maassluis zal vanaf
1 januari 2007 slechts aan een zeer beperkte groep een gratis inburgeringstraject aanbieden. Overige nieuwkomers en oudkomers die niet het vereiste taalniveau hebben, moeten het inburgeringsexamen ook doen maar wel zelf betalen.

Oproep

De gemeente doet een oproep aan inwoners van Maasluis, die nog geen inburgeringstraject hebben gevolgd en hiervoor wel in aanmerking komen, om zich vóór het einde van dit jaar aan te melden. Op deze manier kunnen zij alsnog gratis een inburgeringscursus volgen. Belanghebbenden kunnen nog tot eind 2006 op woensdag, donderdag en vrijdag, contact opnemen met mevrouw Burger-Surawska, tel. 010-5931565. Er wordt een afspraak met hen gemaakt om te kijken of ze in aanmerking komen voor een gratis oudkomerstraject. Als u niet in aanmerking komt voor een oudkomerstraject, maar wel iemand kent die nog geen oudkomerstraject is aangeboden, wordt u vriendelijk verzocht hem of haar op deze mogelijkheid te wijzen.

Als u vragen heeft over het nieuwe inburgeringstelsel, dan kunt u contact opnemen met de heer Citirikkadioglu, tel. 010 - 5931504 (tijdens kantooruren op dinsdag, donderdag en vrijdag).