Hoge stroomprijs voor grootverbruikers 'tikkende tijdbom'

Fnv bondgenoten

FNV Bondgenoten: hoge stroomprijs voor grootverbruikers 'tikkende tijdbom'

FNV Bondgenoten heeft minister Wijn en de Tweede Kamer gevraagd in te grijpen in de stroperige onderhandelingen over een nieuwe stroomprijs voor grootverbruikers. De hoge prijs is een tikkende tijdbom, schrijft voorzitter Henk van der Kolk aan de politici. Van der Kolk, voorzitter van FNV Bondgenoten, roept de betrokken Kamerleden op dit onderwerp in te brengen in het algemeen overleg donderdag a.s. met Minister Wijn en staatssecretaris van Geel.

Het vertrouwen van de betrokken werknemers in een goede afloop van de onderhandelingen is drastisch afgenomen, constateert de bond. De bond vreest het verlies van duizenden banen als de stroomprijs te hoog blijft.

Kollo Silicon Carbide, de producent van silicumcarbide in Farmsum bij Delfzijl, wacht niet langer en heeft aangekondigd vanaf 1 januari 2007 alleen nog 's nachts te produceren. Bij de voormalige Elektroschmelzwerke zouden daardoor 50 van de 120 banen moeten verdwijnen.

Dat bij energieslurpende bedrijven als Aldel in Delfzijl, Corus in IJmuiden, Pechiney in Vlissingen en Budel Zink nog geen grote ingrepen zijn doorgevoerd, heeft alles te maken met de hoge afzetprijzen voor aluminium en staal, benadrukt Van der Kolk. 'De conjuncturele omstandigheden kunnen echter gemakkelijk omslaan waardoor het probleem acuut en onbeheersbaar wordt.'
Al een jaar geleden schreven ondernemingsraden van energie-intensieve bedrijven in het noorden van het land een brief aan de toenmalig minister van Economische Zaken, Laurens-Jan Brinkhorst, om hun zorgen over banenverlies door de extreem hoge stroomprijs te uiten. Met manifestaties bracht FNV Bondgenoten het probleem krachtig onder de aandacht van de energieleveranciers en de politiek.
Minister en Tweede Kamer erkenden het probleem en spraken uit alles in het werk te stellen om werkgelegenheid te behouden. Ondanks het verstrijken van meerdere deadlines heeft bemiddeling tussen leveranciers en grootverbruikers echter nog altijd niets opgeleverd. Van de Kolk wijt de patstelling aan de elektriciteitsbedrijven die volgens hem hun hoge winsten boeken door te hoge prijzen. 'De energie-intensieve industrie verdient een prijs die concurrerend is met die in de omringende landen.'

Meer informatie:
Ingrid van den Berg, persvoorlichting FNV Bondgenoten, 030-2738478/06-51405832