Gemeente Gouda


persbericht: moordrecht kiest voor dorp tussen dorpen (06/09/2006)

De keuze van de inwoners van Moordrecht is ondubbelzinnig voor samengaan met Nieuwerkerk aan den IJssel/Zevenhuizen-Moerkapelle.

Burgemeester Cornelis: We hebben kennis genomen van de uitslag. Moordrechtenaren zien het behoud van de eigen identiteit het meest gewaarborgd door samen te gaan met deze dorpen. Ook al heeft Gouda duidelijk aangegeven het behoud van het dorpse karakter te willen respecten. Hun keuze lag in de lijn van de verwachting.

Dat de uitslag zo duidelijk is, verbaast wel enigszins. Immers de Moordrechtse bevolking maakt veel gebruik van de Goudse voorzieningen en de gemeentelijke organisatie werkt vaak nauw samen met die van Gouda. Het is een bekend gegeven dat kleinere gemeenten uit vrees voor verlies van eigen identiteit eigenlijk nooit kiezen voor samengaan met een grotere gemeente.

In de persverklaring van Moordrecht staat dat zij de uitslag respecteren en hun visie op de bestuurlijke toekomst daarop zullen baseren. Om zon visie heeft Geduputeerde Staten gevraagd. Gouda heeft in haar brief aan GS haar standpunt verwoord. Gouda blijft een voorkeur houden voor een fusie met Moordrecht. Er is geen aanleiding daar op terug te komen.

De provincie zal mede op de visies van de gemeenten op de bestuurlijke toekomst een beslissing baseren.