Gemeente Amsterdam


Bezoekadres
Stadhuis, Amstel 1
1011 PN Amsterdam

Postbus 202 Directie Communicatie 1000 AE Amsterdam
Telefoon 020 552 2117
Fax 020 624 5550
www.amsterdam.nl
Persbericht
Datum 6 september 2006Kenmerk 122

Inspraak over stedelijke vernieuwing in Nieuw West Procedure over koerswijziging start op 6 september

Van 6 september t/m 18 oktober 2006 kunnen bewoners van Nieuw West inspreken op de nota Herziening Richting Parkstad 2015. In deze nota wordt voorgesteld de koers van de stedelijke vernieuwing in Nieuw West aan te passen. De koerswijziging is erop gericht de huidige bewoners van Nieuw West méér dan tot nu toe het geval is te laten profiteren van de vernieuwing.

Door de taken tussen overheid en corporaties anders te verdelen komt binnen de gemeente geld vrij voor een sociaal investeringsfonds. Gewerkt wordt aan een extra sociaal-economisch programma, dat ertoe moet leiden dat de sociaal-economische achterstand van Nieuw West ten opzichte van Amsterdam in 2015 is ingehaald waneer de stedelijke vernieuwing is afgerond. Het programma wordt naar verwachting nog dit najaar gepresenteerd.
De herschikking van taken tussen overheid en corporaties zorgt er ook voor dat de ruimtelijke vernieuwing doorgaat en betaalbaar blijft. De corporaties nemen meer financiële verantwoordelijkheid voor bouwplannen (inclusief het maatschappelijke vastgoed) en worden verantwoordelijk voor het maken van de uitwerkingsplannen. In ruil daarvoor krijgen corporaties - binnen randvoorwaarden van de gemeente - meer ruimte om keuzes te maken, zodat beter ingespeeld kan worden op de woningbehoefte in Nieuw West. Het einddoel blijft ongewijzigd: meer variatie in het woningaanbod. De woningvoorraad van Nieuw West moet in 2015 voor 45% bestaan uit sociale huurwoningen en voor 55% uit duurdere huur- en koopwoningen.

Inspraak en besluitvorming Tussen 6 september en 18 oktober krijgen bewoners van Nieuw West en andere belanghebbenden de kans om hun mening over de koerswijziging te geven. De nota Herziening Richting Parkstad 2015 ligt in die periode ter inzage in de betrokken stadsdeelkantoren en bij het Voorlichtingsloket van het stadhuis. Ook verschijnt er een informatiekrant. Op zaterdag 16 september wordt er een informatiemiddag georganiseerd in de Meervaart (12.00-17.00 uur); op woensdag 4 oktober is de inspraakavond (19.00- 21.30 uur in de Meervaart). Na verwerking van de inspraakresultaten wordt het voorstel begin 2007 voorgelegd aan de vier betrokken stadsdeelraden (Bos en Lommer, Osdorp, Geuzenveld-Slotermeer en Slotervaart) en de gemeenteraad.

Pb-122

Persberichten van de gemeente Amsterdam zijn ook te vinden onder: http://www.amsterdam.nl/persberichten. Een RSS-feed is beschikbaar op het adres: http://www.amsterdam.nl/xml/latestnews.xml

6 september 2006 Gemeente Amsterdam
Kenmerk 122 Bestuursdienst
Pagina 2 van 2