MIN JUST: Bevordering participatie Antillianen en Arubanen

Ministerie jus

http://www.justitie.nl

Minister Verdonk voor Vreemdelingenzaken en Integratie heeft het Team Ondersteuning Participatie in Antillanengemeenten (TOPA) geïnstalleerd. TOPA staat ook voor ontmoeting in het Papiaments. Het team gaat een brugfunctie vervullen tussen gemeenten en de Antilliaanse en Arubaanse gemeenschappen in de 21 Antillianengemeenten door te adviseren en ondersteuning te bieden.

Bij de installatie waren onder meer de Gevolmachtigde Minister Croes van Aruba, de Plv. Gevolmachtigde Minister van de Nederlandse Antillen, Mevrouw Brooks-Salmon en burgemeester Bandell van Dordrecht aanwezig. Ook waren bij de installatie vertegenwoordigers van Antilliaanse en Arubaanse maatschappelijke organisaties aanwezig.

Uitgangspunt voor TOPA is het stimuleren en ondersteunen van de participatie van de Antilliaanse en Arubaanse gemeenschap bij de ontwikkeling en uitvoering van de Bestuurlijke Arrangementen. De nadruk in de Bestuurlijke Arrangementen ligt bij het terugdringen van de oververtegenwoordiging op het gebeid van vroegtijdig schoolverlaten, jeugdwerkeloosheid en criminaliteit. In totaal zijn er inmiddels 123 projecten ingediend, gericht op opvoedingsonder-steuning, loopbaanadvies, huisvesting, reïntegratie, opleiding, het verstreken van de gemeenschap, mentoring, tienermoeders, sport en muziek.

Voorzitter van TOPA is Jacques Veeris. Hij heeft zijn sporen verdiend in het onderwijs op de Nederlandse Antillen, ondermeer als onderwijzer en als Minister van Onderwijs. Ook na zijn komst naar Nederland heeft hij zich verdienstelijk gemaakt door zich in te zetten voor verschillende Antilliaanse organisaties en voor maatschappelijke organisaties en de overheid. Hij was eerder voorzitter van de Adviescommissie Antilliaans Medeburgerschap dat in 2001 het rapport Net loke Falta (ontbrekende schakels) heeft uitgebracht. TOPA bestaat naast de voorzitter uit 12 leden met brede expertise, afkomstig uit alle hoeken van het Koninkrijk.


--------------