Novelis gaat 32 miljoen dollar investeren in de .............

Novelis inc.

Novelis gaat 32 miljoen dollar investeren in de installatie van baanbrekende gieterijtechnologie in Europa

ATLANTA, September 6 /PRNewswire/ --


- Zwitserse fabriek gaat Novelis Fusion (TM) aluminium plaatproducten produceren

Novelis Inc. (NYSE:NVL) (TSX:NVL) maakte vandaag bekend dat zij 32 miljoen dollar US zal investeren in de constructie van een nieuwe gieterij op haar walserij in Sierre, Zwitserland. De fabriek zal een multi-legering ingot gieterij huisvesten, gebaseerd op de baanbrekende Novelis Fusion (TM) technologie van het bedrijf voor het gelijktijdig gieten van verschillende legeringslagen in aluminium ingots. Deze blokken worden vervolgens gewalst tot plaatproducten met voorheen onhaalbare productiemogelijkheden.

Men verwacht dat de gieterij in Sierre in begin 2008 operationeel zal zijn en Europa op een commerciële schaal zal kunnen voorzien van een nieuw scala aan hoogwaardige plaatproducten van aluminium bestemd voor de automobielindustrie en andere hoofdsectoren van de markt.

De nieuwe gieterij zal in het begin een jaarlijkse capaciteit hebben van 70.000 ton en zal 30 nieuwe banen opleveren bij de fabriek in Sierre.

De mededeling volgt op de onthulling van het bedrijf in juni 2006 van de Novelis Fusion technologie. Dit innovatieve proces is sinds maart van dit jaar in productie in de walserij van het bedrijf in Oswego, New York.

Praktisch de gehele Noordamerikaanse productie van multi-legering of "bekleed" materiaal voor bestaande producten is aangepast aan de nieuwe technologie. Bovendien werkt het bedrijf met tientallen klanten wereldwijd aan de ontwikkeling van potentiële nieuwe applicaties, en richt zich vooral op producten die grote duurzaamheid met hoge vormbaarheid of unieke oppervlakte-eigenschappen combineren.

"De interesse van de markt in Novelis Fusion is dusdanig dat wij deze extra capaciteit nu bekendmaken", zei Martha Brooks, Chief Operating Officer van Novelis. "Deze investering zal ons vermogen om superieure aluminium platen te leveren aan onze Europese klanten vergroten. Het nieuwe productenscala opent voor de fabrikanten diverse mogelijkheden om gebruik te maken van aangepaste oplossingen voor aluminium platen om zo hun eigen producten te verbeteren. Met gebruikmaking van proef ingots uit onze fabrieken in Amerika, werken wij met een aantal Europese klanten aan de toepassingen van de Novelis Fusion technologie om op deze manier aan hun behoeften tegemoet te komen".

Arnaud de Weert, President van Novelis Europe, zei: "Met Novelis Fusion kunnen wij oplossingen vinden die de prestatie van het materiaal in de al bestaande toepassingen zal verbeteren, evenals compleet nieuwe eindtoepassingen onderzoeken die onmogelijk waren met aluminium platen uit
één legering vanwege de noodzaak om compromissen te sluiten tussen kern- en oppervlakte eigenschappen".

"De Sierre walserij is één van 's werelds meest geavanceerde faciliteiten voor de productie van aluminium platen voor auto's", voegde de Weert toe. "De capaciteit van Novelis Fusion zal onze leidende positie in het leveren van hoogwaardige aluminium carrosserieplaten, om aan de toenemende vraag voor lichtgewicht materialen in de automobielindustrie te voldoen, vergroten".

De bekendmaking van vandaag is een aanvulling op de eerder aangekondigde installatie in Sierre van een volledig geautomatiseerde, highspeed laser snijsyteem voor de productie van klantgespecificeerde plaatpersen voor auto's, die in het begin 2007 volledig operationeel zal zijn.

Het bedrijf zei dat het de productie van Novelis Fusion producten zal opvoeren. "Plannen om de technologie op de Aziatische markt te brengen zijn al in een ver gevorderd stadium", zei Brooks.

Vroeger waren multi-aluminium platen alleen te vervaardigen door middel van een low-tech, duur en handmatig ingot-bekledingsproces en was het aantal legeringen beperkt. De Novelis Fusion technologie produceert een perfecte metallurgische verbinding tussen de legeringslagen en laat combinaties van legeringen toe die voorheen onmogelijk waren in het aluminiumwalsen. Novelis heeft wereldwijd patenten aangevraagd op deze technologie. Meer informatie over Novelis Fusion technologie is te vinden op www.novelis.com/fusion.

Novelis Inc. is de wereldwijde leider in aluminium walsproducten. Het bedrijf is actief in 11 landen en telt ongeveer 12.500 werknemers. Novelis beschikt over ongeëvenaarde capaciteiten om zijn klanten te voorzien van een regionaal aanbod van technologisch hoogstaande aluminium walsproducten in heel Azië, Europa, Noord- en Zuid-Amerika. Door zijn geavanceerde productiecapaciteiten levert het bedrijf aluminiumplaten en -folie aan de auto-, transport- en verpakkingsindustrie, de bouw en de industriële en de drukmarkten. Voor meer informatie kunt u terecht op www.novelis.com.

Verklaringen in dit persbericht, waarin bedoelingen, verwachtingen of voorspellingen van Novelis worden genoemd, kunnen op de toekomst gerichte verklaringen zijn onder de Securities Laws. Voorbeelden van op de toekomst gerichte verklaringen in dit persbericht zijn, onder andere, de verwachting van Novelis om de Novelis Fusion (TM) succesvol te implementeren op zijn walserij in Sierre, Zwitserland in 2008. Novelis waarschuwt dat op de toekomst gerichte verklaringen, van nature, risico's en onzekerheid met zich meebrengen. Verschillende factoren die van invloed zouden kunnen zijn op het vermogen van Novelis de Novelis Fusion technologie met succes te implementeren op zijn walserij in Sierre, Zwitserland, zijn o.a.: concurrentiefactoren, het vermogen om consequent te voldoen aan de kwaliteitsstandaarden van de Novelis Fusion technologie in een commerciële omgeving, het vermogen om de voordelen te realiseren zoals beschreven voor multi-legering platen, het vermogen om de markt van de potentiële industrieën te penetreren, onzekerheden betreffende eventuele rechtszaken, het verkrijgen van de noodzakelijke patenten op de Novelis Fusion technologie, het vermogen van het bedrijf om tegemoet te komen aan de verwachte verkopen van Novelis Fusion, het economische vermogen van het bedrijf om Novelis Fusion gieterijen wereldwijd op te zetten, de prijs van aluminium; wereldwijde vraag en aanbod voorwaarden voor Novelis Fusion producten; vraag en prijs binnen de belangrijkste markten voor de Novelis Fusion producten; veranderingen in wettelijke regelgeving, in het bijzonder die op het gebied van milieu, gezondheid of veiligheid, geassocieerd met de Novelis Fusion; economische ontwikkelingen; relaties met (en financiële of operationele voorwaarden van) klanten en leveranciers; concurrentie van zowel andere producenten van aluminium walsproducten als substituanten zoals staal, glas, plastic en samengestelde materialen; de hoogte van onze schuldenlast en vermogen om geld te genereren; en andere factoren gerelateerd aan de lopende activiteiten van het bedrijf. Wij zijn niet van plan en voelen ons niet verplicht de op de toekomst gerichte verklaringen te herzien naar aanleiding van nieuwe informatie, toekomstige gebeurtenissen of iets dergelijks. Zie de belangrijke risicofactoren die worden genoemd onder de kop "Risicofactoren" in ons jaarverslag op formulier 10-K voor het jaar eindigend op 31 december 2005, zoals ingediend bij de SEC, en eventueel worden besproken in volgende verslagen die ingediend moeten worden bij de SEC. Verder worden de risicofactoren vermeld in ons jaarverslag op formulier 10-K voor het jaar eindigend op 31 december 2005, zoals gewijzigd, opgenomen als referentie in dit persbericht.

Website: www.novelis.com
www.novelis.com/fusion