Dienstenbond CNV

Stevige afspraken met Unisys Schiphol Rijk
06-09-2006

Wat staat er te gebeuren.
Unisys Schiphol Rijk staat aan de vooravond van een reorganisatie. Naar verwachting komen 40 banen te vervallen. Een deel van het werk wordt uitbesteed naar lagelonenlanden en een deel van het werk komt te vervallen. Voor mensen die jarenlang het beste aan het bedrijf hebben gegeven is dat uitermate zuur. Met uw werkgever is onderhandeld over een sociaal plan. Voor mensen van wie de baan komt te vervallen en die niet herplaatst kunnen worden op een andere functie zijn er stevige financiële afspraken gemaakt.

Het sociaal plan op hoofdlijnen.

* Boventallige werknemers krijgen voorrang bij openstaande vacatures. Voorwaarde is wel dat een boventallige werknemer aan de functievereisten voldoet. Uitgangspunt is bemiddeling van werk naar werk.

* Voor wie geen passende functie wordt gevonden zal de arbeidsovereenkomst worden beëindigd.

* Een boventallige werknemer kan gebruik maken van outplacement. De kosten hiervan worden voor 50% gedragen door de werkgever. De overige 50% wordt in mindering gebracht op de ontslagvergoeding.
* De financiële vergoeding is gebaseerd op de zogeheten kantonrechtersformule.

Uitgangspunt bij de kantonrechtersformule is een vergoeding per gewerkt dienstjaar gelijk aan 1 maand salaris. Met uw werkgever is echter uitonderhandeld dat de vergoeding aanzienlijk hoger is dan de kantonrechter in gelijksoortige situaties toekent.
* dienstjaren t/m het 40e levensjaar tellen voor 1 maand vergoeding
* dienstjaren tussen het 41e en 50e jaar tellen voor 1,5 maand vergoeding

* dienstjaren vanaf het 51e levensjaar tellen voor 2 maanden vergoeding.

* Tevens wordt er een extra correctiefactor toegepast.
* voor werknemers tot 40 jaar wordt de vergoeding met factor 1.4 opgehoogd.

* voor werknemers van 40 t/m 50 jaar wordt de vergoeding met 1.6 opgehoogd.

* voor werknemers boven 50 jaar wordt de vergoeding met 1.7 opgehoogd.

De vergoeding is bedoeld om de eventueel te lijden schade zo goed mogelijk op te vangen. Op het bovenstaande is wel een restrictie van toepassing. De ontslagvergoeding (incl. werkloosheidsuitkering) zal nooit hoger zijn dan 95% van het inkomen dat de werknemer tot zijn pensioen bij Unisys zou hebben genoten. Het complete en uitgebreide sociaal plan stuur ik per post naar onze leden. Ik besef terdege dat bovenstaande berekeningsmethode op u gecompliceerd overkomt. Of wellicht heeft u vragen over andere punten in het sociaal plan. Uiteraard wil ik graag toelichting en/of verduidelijking geven.

De afspraken met uw werkgever hebben het karakter van een principeakkoord. Gelet op de kwaliteit van de afspraken leg ik het met een positief advies aan u voor.

Per e-mail kunt u aangeven of u wel of niet met het bereikte principeakkoord instemt.

De toekomst
Is dit de laatste reorganisatie bij Unisys? Zonder iets met volstrekte zekerheid te kunnen zeggen heb ik toch het vermoeden dat het hier niet bij blijft. Het bedrijf waar u werkt is sterk in beweging en het opereert in een uitermate concurrerende markt. CNV Dienstenbond heeft oog voor verhoudingen. Wij zijn zakelijk en bewogen.

Vanuit die houding weten we de belangen van werknemers in de ict optimaal te behartigen. Leden van CNV Dienstenbond hebben behalve juridische bijstand op het terrein van werk en inkomen ook recht op juridische bijstand in de privé-sfeer. U heeft de keuze al gemaakt. Nu uw collega nog. Maak hem of haar lid op www.cnvdienstenbond.nl

Voor vragen en/of opmerkingen:
Steffe Bak, bestuurder

s.bak@cnvdibo.nl
035-646 05 80