GroenLinks

Paul Jungbluth vertekt na 22 november uit Tweede Kamer

6 september 2006

Paul Jungbluth, Kamerlid voor Groenlinks verlaat na 22 november de politiek. Hij volgt daarmee het voorbeeld van diverse collega-leden van de onderwijscommissie. De onderwijsspecialist Jungbluth was in 2002 door GroenLinks gevraagd voor het Kamerlidmaatschap, maar er kwam pas in 2005 een plaats voor hem vrij. Na anderhalf jaar kamerwerk geeft hij er de voorkeur aan om terug te keren in de praktijk van onderwijs, onderzoek en bestuur.

De socioloog Jungbluth is vooral bekend van zijn kritische publicaties over kansen¬ongelijkheid, over onderwijssegregatie en over schoolkwaliteit. Bij de heersende trends tot verdere decentralisatie en groeiende schoolautonomie denkt hij op die terreinen meer te kunnen betekenen buiten de Kamer. In welke functie dat gebeurt is nog niet duidelijk.

Paul Jungbluth: "Na een periode van zorgvuldig wikken en wegen heb ik besloten om mij niet opnieuw kandidaat te stellen voor de Tweede Kamer. Groenlinks heeft mij daar in 2002 toe uitgenodigd. Anders dan toen voorzien heb ik pas in 2005 de kans gekregen om ook met het kamerwerk te beginnen. Nu, na anderhalf jaar ervaring als lid van de onderwijscommissie en met nieuwe verkiezingen in het vooruitzicht, geef ik toch de voorkeur aan een terugkeer in de praktijk van onderwijs, onderzoek en bestuur. Ik denk daar een grotere en directere bijdrage te kunnen leveren op de themas die mij het meest aan het hart liggen: kansenongelijkheid, segregatie en schoolkwaliteit. In welke functie dat precies zal gebeuren is nog niet duidelijk. Maar onder de gegeven omstandigheden van voortgaande decentralisatie en schoolautonomie komen mijn ambities en ideeën in het kamerwerk onvoldoende tot hun recht."