Partij van de Arbeid


Den Haag, 6 september 2006


Vragen van de leden Samsom, Koenders en Douma (PvdA) aan de ministers van Buitenlandse Zaken en van Economische Zaken


over handel met Burma


1) Hebt u vernomen dat de Franse oliemaatschappij Total onderzoek heeft gesponsord dat gericht was op het vinden van nieuwe aardgasvoorraden in Burma, wellicht resulterend in hernieuwde exploitatie (met hulp van Total), exportmogelijkheden en inkomsten voor het Burmese militaire regime(1]?


2) Heeft de EU ooit een (onafhankelijk) onderzoek laten doen naar de exacte impact van het Gemeenschappelijk Standpunt ten aanzien van Burma, nadat dit is uitgebreid en aangescherpt op 25 oktober 2004 (en wederom verlengd voor een jaar op 27 april 2006)? Zo niet, waarom niet?


3) Hebt u concrete aanwijzingen dat de aanscherping van het Gemeenschappelijk Standpunt op 25 oktober 2004, vernoemd in artikel 8a en 8b (met inbegrip van de lijst van Burmese staatsbedrijven, vermeld in Annex IV) in Regulation (EC) No 798/2004, tot vermindering van de handel tussen EU en Burma heeft geleid? Zo ja: kunt u aangeven binnen welke bedrijfssectoren de handelsvolumes sinds 25 oktober 2004 zijn verminderd en om welke percentages het gaat? Zo niet, waarom niet?


4) Deelt u de visie dat de voornaamste inkomstenbronnen van het Burmese regime de export van aardgas en hout zijn? Zo niet, wat zijn volgens uw gegevens de voornaamste inkomstenbronnen van het Burmese regime?


5) Heeft de staatssecretaris van EZ ondertussen een gesprek gehad met de houtsector in NL over hun activiteiten in Burma?Wat zijn de resultaten van dat gesprek?


6) Welke vervolgactiviteiten zal de staatssecretaris EZ nemen om de activiteiten van de houtsector in Burma tot een einde te laten komen?


7) Deelt u de visie dat genoemde sectoren, de aardgassector voorop, in Burma relatief kapitaalintensieve en arbeidsextensieve sectoren zijn?


8) Kunt u aangeven waarom de Burmese staatsbedrijven Myanmar Oil and Gas Enterprise (MOGE) en Myanmar Timber Enterprise (MTE) tot op heden niet zijn opgenomen in Annex IV van het Gemeenschappelijk Standpunt van de EU ten aanzien van Burma?


9) Deelt u onze mening dat het Europese beleid ten aanzien van Burma ernstige tekortkomingen heeft, gelet op het feit dat de EU wel economische strafmaatregelen tegen Burma instelt, maar verzuimt om de voornaamste sectoren die voor het Burmese regime van belang zijn voor overleving hierin op te nemen?


10) Bent u bereid om u in EU-verband in te spannen, zeker gelet op de uiterst zorgelijke ontwikkelingen in Burma, het belang van geloofwaardigheid van het Europese Burma-beleid, de voortdurende export van Burmees teak naar de EU en de potentiële nieuwe investeringen van Total in Burma, om de genoemde twee Burmese staatsbedrijven (MOGE en MTE) op te nemen in Annex IV van het Gemeenschappelijk Standpunt? Zo niet, waarom niet?


11) Het Gemeenschappelijk Standpunt van de EU verbiedt EU bedrijven om te investeren in Burmese staatsbedrijven(2]. Bent u bekend met het feit dat dit reeds vele jaren onmogelijk is onder Burma s Foreign Investment Law? Zo niet, wat zal dit voor consequentie vormen voor het EU-beleid ten aanzien van Burma? Zo ja, waarom verwacht u desondanks dat de maatregelen, zoals genomen op 25 oktober 2004, enige impact zullen hebben?


12) Hebt u enige aanwijzing dat Europese bedrijven leningen of financiën hebben verstrekt aan Burmese staatsbedrijven?


Met vriendelijke groet,


Chantal Linnemann


Secretaresse Voorlichting


Tweede Kamer-fractie Partij van de Arbeid


Plein 2


K 104


Postbus 20018


2500 EA Den Haag


Tel: 070 318 2694


Fax: 070 318 2800


c.linnemann@tweedekamer.nl


(1] AFP, 7 augustus 2006


(2] Council Regulation (EC) 798/2004, paragraaf 1 van artikel 8a verbiedt (a) the granting of any financial loan to Burmese state-owned enterprises as listed in Annex IV, or the acquisition of bonds, certificates of deposit, warrants or debentures, issued by these enterprises, (b) the acquisition or extension of a participation in Burmese state-owned enterprises as listed in Annex IV, including the acquisition of shares and securities of a participating nature.