Unicef



Gaza: Terug naar School-campagne uitgesteld wegens lerarenstaking 06 september 2006, New York - Slechts enkele dagen na de start van het nieuwe schooljaar zijn de meeste scholen in Gaza gesloten. Ambtenaren, en dus ook leraren, in de bezette Palestijnse gebieden hebben al zes maanden geen salaris ontvangen. Ze zien zich nu genoodzaakt te staken. Bijna alle 1.726 openbare scholen zijn gedeeltelijk of geheel gesloten. 750.000 leerlingen zijn hier de dupe van. Het is onbekend hoe lang de staking zal gaan duren.

Palestijnse leerlingen verzamelen zich op de speelplaats van hun school nadat hun leraren een staking van onbepaalde duur zijn begonnen. Foto: Unicef /2006/Jadallah
Palestijnse leerlingen verzamelen zich op de speelplaats van hun school nadat hun leraren een staking van onbepaalde duur zijn begonnen. Foto: Unicef /2006/Jadallah

Op de Azzoun Itmeh meisjesschool in het noorden van de Westelijke Jordaanoever zijn zondag slechts zeven van de 22 leraren komen opdagen. "Ik vond het zo fijn dat ik weer naar school kon", zegt de 15-jarige Heba Salami. "Toen we de eerste dag op school aankwamen en onze leraren zagen, waren we zo blij. Maar de dag erna waren we vreselijk teleurgesteld toen we ontdekten dat ze niet naar school kwamen vanwege de staking."

"De leraren hebben grote geldproblemen nu ze niet worden uitbetaald", vertelt Asma'a Yousef Alshayyah, directeur van een andere meisjesschool. "Eén van mijn leraren redde het één maand. De tweede maand moest hij geld lenen. De derde maand waren hij en anderen gedwongen om goud te verkopen om in ieder geval vervoer naar school te kunnen betalen."

Twee Palestijnse leerlingen zitten in hun klaslokaal aan het begin van de lerarenstaking in Gaza op 3 september 2006. Foto: Unicef/2006/Jadallah Twee Palestijnse leerlingen zitten in hun klaslokaal aan het begin van de lerarenstaking in Gaza op 3 september 2006. Foto: Unicef/2006/Jadallah

Het ministerie van Onderwijs heeft de Back to School-campagne (Terug naar School) vanwege de staking noodgedwongen moeten uitstellen. De campagne is onder meer mogelijk gemaakt door Unicef en de regeringen van Zweden, Spanje en Nederland.

"We willen Unicef heel hartelijk danken voor de samenwerking en voor de schoolspullen die ze ons geschonken hebben", zegt Asma'a Yousef Alshayyah, terwijl ze tussen nieuwe leveringen staat. "Ik hoop echt dat deze uniformen snel aan de leerlingen kunnen worden uitgedeeld. Vanwege de staking stellen we dit echter nog even uit tot alles weer normaal is."