GroenLinks

GroenLinks wil spoeddebat over nieuwe slechte cijfers dienstregeling NS

6 september 2006

Nieuwe informatie laat zien dat een forse meerderheid van de treinreizigers slechter wordt van de nieuwe dienstregeling van de NS. Reizigers tussen de 90 grootste stations gaan er gemiddeld 8 minuten op achteruit. GroenLinks wil in een spoeddebat weten of minister Peijs de Kamer wel juist heeft geïnformeerd.

Treinreizigers in het hele land worden gedupeerd door nieuwe dienstregeling van de NS. Dat bleek al eerder, bijvoorbeeld uit een Zwartboek dat GroenLinks publiceerde onder de titel Een reis door Nederland in 80 vertragingen. Toen al bleek dat duizenden reizigers krijgen te maken met langere reistijden en/of moeten vaker overstappen. GroenLinks twijfelde daarom zeer over de vermeende positieve effecten van de nieuwe dienstregeling, mede naar aanleiding van alle mails die binnenkwamen. Ook reizigersvereniging ROVER en de NRC-Handelsblad hadden ernstige twijfels.

Die twijfels worden versterkt nu er een zeer uitgebreide doorrekening van het nieuwe spoorboekje beschikbaar is gekomen. Reizigers tussen de 90 grootste stations gaan er gemiddeld 8 minuten op achteruit. Deze stelling wordt feitelijk onderbouwd met enkele matrixen die duidelijk in beeld brengen waar de nieuwe dienstregeling tot een verslechtering heeft geleid: betere verbindingen krijgen een groen blokje, slechtere verbindingen krijgen een rood blokje. Het rood van verslechteringen overheerst sterk het groen van de verbeteringen in de verschillende matrixen. Zie: http://www.bcpeters.dds.nl/do_1320/index.html

Minister Peijs en de NS hebben de Kamer steeds voorgehouden dat er per saldo een verbetering van de reistijd voor de klant zou zijn (NS, 24 maart). En 10 procent zou geconfronteerd worden met een langere reistijd. Het kabinet beweerde dat de handhaving van de huidige reistijden (..) niet zou opwegen tegen de voordelen voor een grotere groep reizigers (staatssecretaris Schultz, 27 juni). Volgens minister Peijs zou de situatie voor de grote massa verbeteren (minister Peijs, 30 augustus). De vraag is of de Kamer wel op basis van de juiste gegevens tot een oordeel over de nieuwe dienstregeling heeft kunnen komen. De minister dient opheldering te geven in een spoeddebat.

Wijnand Duyvendak