Ingezonden persbericht


Beantwoording vragen over de bestelling van clusterbommen in de Verenigde Staten door Israël

06-09-2006 | Kamerstuk | Nederlands Ministerie van Buitenlandse Zaken

Graag bied ik u hierbij, mede namens de Staatssecretaris van Economische Zaken, de antwoorden aan op de schriftelijke vragen gesteld door de leden Van Bommel en Van Velzen over de bestelling van clusterbommen in de Verenigde Staten door Israël. Deze vragen dienen ter aanvulling op eerdere vragen van het lid Van Velzen (2050617090) en werden ingezonden op 16 augustus 2006 met kenmerk 2050617680. Met de beantwoording van deze vragen wordt mede voldaan aan mijn toezegging tijdens het Algemeen Overleg van 31 augustus jl.

De Minister van Buitenlandse Zaken,

Dr. B.R. Bot

Antwoord van de heer Bot, minister van Buitenlandse Zaken, mede namens mevrouw Van Gennip, staatssecretaris van Economische Zaken, op vragen van de leden Van Bommel en Van Velzen (beiden SP) over de bestelling van clusterbommen in de Verenigde Staten door Israël (ingezonden 16 augustus 2006)

Vraag 1

Is het u bekend dat Israël munitie van het type M-26, munitie die tot de clusterwapens moet worden gerekend, in de Verenigde Staten heeft besteld en er bij de Amerikaanse autoriteiten op aan heeft gedrongen de M-26 spoedig te leveren? 1)

Vraag 2

Is het waar dat de Amerikaanse regering als gevolg van het uitbreken van de oorlog in Libanon tot dusver heeft afgezien van levering van deze wapens?

Vraag 4

Is u bekend of deze wapens via Schiphol naar Israël worden vervoerd? Indien dat zo is, bent u bereid te voorkomen dat dat gebeurt? Zo neen, waarom niet?

Antwoord op vragen 1, 2 en 4

Navraag bij zowel de Amerikaanse als de Israëlische autoriteiten over de vermeende bestelling van het in de vraag genoemde type clusterwapens door Israël bij de Verenigde Staten, heeft geen informatie opgeleverd. Beide landen geven aan geen mededelingen te kunnen doen over militaire transacties.

Wel is bekend dat de Amerikaanse autoriteiten Israël om informatie hebben verzocht over het vermeend onrechtmatig gebruik van in de Verenigde Staten geproduceerde clusterwapens door Israël in Libanon. De Amerikaanse autoriteiten behouden zich het recht voor naar aanleiding van deze informatie nadere stappen te ondernemen.

Voorts beschikt de regering vooralsnog niet over aanwijzingen dat, zo de Verenigde Staten de bewuste M-26 munitie aan Israël levert, het vervoer via de luchthaven Schiphol plaatsvindt. Zoals onlangs nog eens uiteengezet in de antwoorden op schriftelijke vragen van het Kamerlid Karimi 2) worden de ingevolge het In- en uitvoerbesluit strategische goederen verplichte meldingen omtrent de doorvoer van militaire goederen via Nederlands grondgebied wel geregistreerd, maar wordt in gevallen waarbij een door een bevriend (partner)land of bondgenoot afgegeven uitvoervergunning kan worden overgelegd, niet ook nog een Nederlandse vergunning verlangd.

Conform mijn toezegging tijdens het Algemeen Overleg van 31 augustus jl., heb ik de Minister van Verkeer en Waterstaat de vraag voorgelegd of bij de Inspectie van Verkeer en Waterstaat eventueel gegevens bekend zijn omtrent doorvoer via Schiphol die niet bij de douane is gemeld. Mocht daar aanleiding toe zijn, dan zal ik u uiteraard over de uitkomsten informeren.

Vraag 3

Deelt u de mening dat dit wapen in strijd is met het proportionaliteitsbeginsel in het humanitair oorlogsrecht en daarom niet mag worden ingezet? Zo ja, bent u bereid er bij de Amerikaanse autoriteiten op aan te dringen dit wapen niet te leveren? Zo neen, waarom niet?

Antwoord

Zoals in antwoord op eerdere Kamervragen reeds is aangegeven wordt de inzet van clusterwapens door het humanitair oorlogsrecht niet verboden, al dient de inzet van deze wapens uiteraard te voldoen aan de beginselen van het humanitair oorlogsrecht. Dit betreft onder meer het verbod de burgerbevolking en civiele objecten onnodig in gevaar te brengen, het verbod onnodig leed te veroorzaken en het proportionaliteitsbeginsel bij de toepassing van geweld. De vraag of dit wapen in strijd is met het proportionaliteitsbeginsel kan als zodanig niet worden beantwoord. Immers, de proportionaliteit van een wapen wordt bepaald aan de hand van de inzet, waarbij een afweging wordt gemaakt tussen het militair voordeel en de te verwachten nevenschade.


1) New York Times, 11 augustus 2006, "Israel asks U.S. to ship rockets with wide blast".


2) Tweede Kamer, vergaderjaar 2005-2006, Aanhangsel van de Handelingen, nr. 1890.

Toelichting: deze vragen dienen ter aanvulling op eerdere vragen ter zake van het lid Van Velzen (SP), ingezonden 28 juli 2006, (vraagnummer 2050617090)