Vrije Universiteit Amsterdam
Persbericht

Van erotische gedichten en science fiction tot inspirerende colleges

Bibliotheek VU presenteert Bilderdijk-bibliografie

Aan de vooravond van 250e geboortedag van Willem Bilderdijk vindt woensdag 6 september de boekpresentatie plaats van de lijvige bibliografie waarin het oeuvre van deze dichter en denker in kaart is gebracht. Samensteller is de boekhistoricus drs. Lesley Monfils; de VU-bibliotheek gaf hem de opdracht. Op de VU is ook het Bilderdijk-museum gevestigd.

Het veelzijdige en omvangrijke oeuvre van Willem Bilderdijk (1756-1831) omvat poëzie, (literaire) vertalingen en beschouwend proza. Hij debuteerde met erotische gedichten (Mijn verlustiging, 1779), maakte naam met het heldendicht De ondergang der eerste wareld (1810) en schreef de eerste science-fiction roman in de Nederlandse letterkunde (Kort verhaal van eene aanmerkelijke luchtreis en planeetontdekking, 1813). Invloed kreeg Bilderdijk vooral door de Leidse privaatcolleges waarmee hij jongeren als Isaäc da Costa, Willem en Dirk van Hogendorp en Guillaume Groen van Prinsterer inspireerde. Deze hebben een belangrijke bijdrage geleverd aan de culturele en politieke ontwikkeling van Nederland in de 19e en het begin van de 20e eeuw.

De bibliografie vermeldt zo n 450 zelfstandige werken, waarvan ongeveer 750 edities verschenen. Ook biedt de bibliografie een lijst van ruim 250 niet-zelfstandige publicaties, verschenen in periodieken, jaarboeken enzovoort. Bij het onderzoek zijn ruim vierduizend exemplaren geraadpleegd in binnen- en buitenlandse bibliotheken. De bibliografie is in opdracht van de Bibliotheek VU samengesteld door de boekhistoricus drs. Lesley Monfils. Zijn ordening van een wat chaotisch oeuvre biedt voor het eerst een compleet en gedetailleerd overzicht van wat er van Bilderdijk in druk is verschenen. Bovendien werpen diverse nieuwe vondsten en toeschrijvingen nieuw licht op de publicatiegeschiedenis van Bilderdijks werken.

De boekpresentatie vindt plaats tijdens een gezamenlijke bijeenkomst van de Bibliotheek Vrije Universiteit en de Vereniging Het Bilderdijk-Museum. Sprekers zijn dr. Joost Kloek, dr. Piet Verkruijsse en drs. Lesley Monfils. Dr. Willem Heijting presenteert het eerste exemplaar van de bibliografie namens de Bibliotheek VU.