Gemeente Brielle


Begroting 2007

Burgemeester en wethouders hebben de Programmabegroting 2007-2010 aangeboden aan de gemeenteraad.

De programmabegroting is vooral een weergave van het in de raad behandelde collegeprogramma voor de komende vier jaren.

Een collegeprogramma, dat een nadere uitwerking vormt van het akkoord, dat na de gemeenteraadsverkiezingen in dit voorjaar, is gesloten tussen de VVD, PvdA en OLP. De wensen, die in dat collegeprogramma zijn opgenomen, zijn uitgedrukt in financiële gevolgen. In cijfermatige zin hebben die wensen dus hun plaats gekregen in de programmabegroting. Het college is erin geslaagd, met overneming van alle wensen, de gemeenteraad voor alle jaren een sluitende begroting aan te bieden. Zelfs heeft de verbeterde financiële positie van de gemeente ertoe geleid, dat de gemeenteraad kan worden voorgesteld te besluiten tot een lastenverlichting voor de inwoners van Brielle.

Deze lastenverlichting heeft betrekking op de volgende zaken.

Gemeentelijke milieuheffingen dalen met ruim 10% De gemeenteraad heeft al eerder in 2006 besloten om de berekening van de kostendekkende tarieven van de afvalstoffenheffing en het rioolrecht aan te passen. Ook besloot hij de opbrengst van de verkoop van de aandelen Afval Verwerking Rijnmond (AVR) uitgesmeerd over de komende jaren te verwerken in het tarief van de afvalstoffenheffing. Deze besluiten hebben er toe geleid dat deze tarieven samen kunnen dalen met ruimt 10% tot 390 (2006: 436).

Geen verhoging overige belastingen; tarieven stijgen met 1,52%

Omdat sprake is van een duurzaam sluitende begroting wordt voorgesteld de tarieven van de belastingen niet te verhogen. Voor de tarieven voor gemeentelijke diensten (zoals leges) wordt de raad voorgesteld om deze ter dekking van de gestegen kosten te verhogen met 1,52%.

Vergaderingen

De begroting wordt behandeld in vergadering van de gemeenteraad van 7 november 2006. Hieraan voorafgaand vindt bespreking plaats in de raadscommissies:

Samenleving op 18 september 2006.

Grondgebied op 19 september 2006.

Bestuurlijke zaken en middelen op 26 september 2006.

Ter inzage

De stukken liggen ter inzage in het stadskantoor en de bibliotheek tijdens de openingsuren.

U kunt ze hieronder downloaden.


* 2007 nota van aanbieding.pdf (112.1 KB)
* 2007 programmabegroting.pdf (702.7 KB)