Grote stap in goede richting transparantie vastgoedmarkt

Vereniging Vastgoed Fondsen

Capelle a/d IJssel, 6 september 2006

Op woensdag 6 september 2006 om 11.00 uur zijn tijdens een persconferentie de nieuwe plannen gepresenteerd van Vereniging Vastgoed Fondsen, de brancheorganisatie voor aanbieders van besloten vastgoedfondsen.

Doel van de Vereniging Vastgoed Fondsen is de kwaliteit en transparantie van de markt voor besloten vastgoedbeleggingen verder te professionaliseren. Dit is te meer noodzakelijk omdat het wettelijke toezicht van Autoriteit Financiële Markten zich in belangrijke mate heeft teruggetrokken, aldus voorzitter Drs. Gerton van Boom.

Het aantal besloten vastgoedfondsen is de laatste jaren sterk gestegen waardoor een aantal aanbieders van besloten vastgoedfondsen heeft besloten tot de oprichting van een branchevereniging die naast de belangenvertegenwoordiging van haar leden ook vrijwillige en vergaande kwaliteitseisen stelt aan de besloten vastgoedfondsen en het prospectus. Vereniging Vastgoed Fondsen is een voorzetting van de al bestaande VAB, Vereniging van Aanbieders van Besloten Vastgoedfondsen.

Om haar doelstelling te realiseren heeft Vereniging Vastgoed Fondsen de volgende initiatieven ontplooid.

- gedragscode

- prospectusadviezen

- wetenschappelijk onderzoek: fondsvergelijkingsmodel (VVF-Fondsindicator(r)), Total Expense Ratio's en VVF-Vastgoedclassificatie(r)

Door het lidmaatschap van Vereniging Vastgoed Fondsen verplichten leden zich vrijwillig te onderwerpen aan regelgeving die verder gaat dan het verplichte wettelijke toezichtskader, ook al zijn de aangesloten fondsaanbieders vrijgesteld van toezicht. Hiervoor heeft Vereniging Vastgoed Fondsen een gedragscode en prospectusadviezen opgesteld.

Om de transparantie van de markt van besloten vastgoedfondsen verder te vergroten heeft Vereniging Vastgoed Fondsen opdracht gegeven tot het ontwikkelen van een objectief en wetenschappelijk verantwoord fondsvergelijkingsmodel, zodat beleggers in een oogopslag de kwaliteit van het fonds kunnen beoordelen. Een eerste stap naar dit fondsvergelijkingsmodel is het maken van een benchmark voor de Total Expense Ratio's van de fondsen. Deze benchmark zal het najaar 2006 gereed zijn. Het integrale fondsvergelijkingsmodel (VVF-Fondsindicator(r)) zal in de eerste helft 2007 gepresenteerd kunnen worden.

Woensdag 6 september 2006 zal de website van Vereniging Vastgoed Fondsen operationeel zijn: www.verenigingvastgoedfondsen.nl.

De eerste leden van Vereniging Vastgoed Fondsen zijn:
1. Aefides

2. Akron Management Nederland

3. Atlantic Realty Partners

4. Bakkenist & Emmens

5. Euro American Investors Group

6. French Investments

7. Immopartners Vastgoedfondsen

8. Regge Vastgoed

9. Select Real Estate

10. SynVest Fund Management

11. Van Boom & Slettenhaar Vastgoedfondsen

Voor nadere informatie kunt u zich wenden tot voorzitter Drs. G. van Boom of secretariaatsmedewerker mevrouw P. Korsten.

Vereniging Vastgoed Fondsen
Fascinatio Boulevard 612, 2909 VA CAPELLE A/D IJSSEL
Postbus 44066, 3006 HB ROTTERDAM
Telefoon 010-4337795, Fax 010-4337790
E-mail info@verenigingvastgoedfondsen.nl
Internet www.verenigingvastgoedfondsen.nl