Optimale beveiliging voor minder valide top atleten in Assen


ASSEN, 20060906 -- Nationaal en internationaal staat terrorismebestrijding hoog op de politieke agenda. Het kabinet heeft sinds 11 september 2001 intensief gewerkt aan verbetering van de terrorismebestrijding in Nederland. De kans dat Nederland geconfronteerd wordt met een terroristische aanslag is op dit moment ruim naar beneden bijgesteld.

Vrolijkheid en vrede hadden de Olympische Spelen van 1972 in München moeten kenmerken, echter op vijf september 1972 klommen Palestijnse terroristen vroeg in de ochtend met sporttassen en gekleed in trainingspak over de muur van het Olympisch Dorp en drongen het woonverblijf van de Israëliërs binnen. In de sporttassen waren machinepistolen verborgen. De atleten werden volledig verrast. Enkelen wisten te ontsnappen via het raam, anderen probeerden zich te verzetten. De terroristen schoten twee sporters neer en namen negen anderen in gijzeling.

Hoe zit dit nu met een evenement waar bijna 2000 atleten uit 90 landen vertegenwoordigd zijn ? Euro Champ woordvoerder Peter Schorer: "In 2003 hebben we in samenwerking met openbare orde en veiligheid een plan besproken. Hierin sta je niet alleen, want ook de overheid zit hier bij in. Met de openingsceremonie komt dit al na voren. Prinses Margriet verrichte deze opening en dan is de beveiligingsgraad toch al hoog te noemen. We hebben hier op het complex, van onze eigen organisatie, meer dan 100 man controle lopen, daarnaast waakt defensie s'nachts over het complex", aldus Schorer.

Het sportcomplex Stadsbroek en het spelersdorp in Rolde worden overdag druk bezocht, honderden mensen lopen in en uit. Schorer vervolgt: "We hebben geprobeerd een heel toegankelijk en open evenement neer te zetten, dit doet ook veel met de stemming. Sport doet verbroederen dus geen strenge controles, maar toezicht....en uiteraard lopen hier mensen rond van de overheid".

Het evenement in de Drentse hoofdstad duurt tot aanstaande zondag, waar de marathon de grote afsluiter van dit WK zal zijn. Vrolijkheid en vrede, hiermee zal de WK Atletiek voor gehandicapten in Assen hopelijk worden afgesloten.





H. de Jong