Titel: Persbericht Innovatieplatform

RVD/DG
Rubriek: Binnenland
Datum en tijd: 31-08-2006 20:19

Origineel persbericht.

INNOVATIEPLATFORM
Persbericht
31 augustus 2006

INNOVATIEPLATFORM BEZOEKT OOST-NEDERLAND

Op uitnodiging van de gemeente Nijmegen, in samenwerking met de regionale innovatiepartners in Oost-Nederland, zal een delegatie van het Innovatieplatform (IP) op 6 september een bezoek brengen aan de regio Oost-Nederland. Hoofdonderwerp is de Kennisinvesteringsagenda (KIA), die het IP vlak voor de zomer heeft uitgebracht en de rol van de regio daarin. De leden van het IP willen graag van mensen die in de praktijk bezig zijn met innovatie, horen of zij met de inhoud van de KIA uit de voeten kunnen. Daartoe is een flink aantal ondernemers uit de regio Oost-Nederland uitgenodigd. De IP-leden die worden verwacht, zijn onder andere minister Maria van der Hoeven van OCW, Joop Sistermans, voorzitter van de Adviesraad voor het Wetenschaps- en Technologiebeleid en Rein Willems, president-directeur van Shell-Nederland.

In de KIA wordt vastgesteld dat de wereldeconomie in hoog tempo verandert en dat Nederland niet snel genoeg mee verandert. Het belang van kennis wordt steeds groter. Het aanbod van kennis wordt steeds diverser en komt overal vandaan. Innovatie krijgt steeds meer een netwerkkarakter. Dat geldt ook voor het regionale niveau. De kenniseconomie is een 'netwerkeconomie', waarin knooppunten een belangrijke rol spelen. Op plekken waar gespecialiseerde kennis aanwezig is, gecombineerd met een innovatief en gevarieerd bedrijfsleven, een ruim aanbod aan studenten en kenniswerkers, en een aantrekkelijk woon-, werk- en leefklimaat, ontstaan knooppunten in die netwerken. Investeringen en economische activiteiten zullen zich voornamelijk afspelen in die knooppunten of topregio's.

In Oost-Nederland wordt gepoogd het innovatievermogen te vergroten door partijen in de regio bij elkaar te brengen; bedrijven, kennis- en onderwijsinstellingen. Dat gebeurt in netwerken gericht op innovatie. Dat wil zeggen: toepassing van kennis in nieuwe producten en diensten. In deze regio betekent dat focus op voeding en gezondheid en toepassing hierin van technologie, kortweg valleys genoemd. Want daarin heeft Oost-Nederland een voorsprong. Food Valley, geclusterd rond de kennisinstellingen van Wageningen, Health Valley (kennisinstellingen in Nijmegen) en Technology Valley (regio Enschede) zijn niet alleen regionaal en nationaal, maar ook internationaal begrippen van betekenis en herkenning. Daarbij gaat het niet alleen om de zogenaamde topbedrijven. Er wordt juist veel geïnvesteerd in het mkb, om ze aan te laten sluiten bij de ontwikkelingen in die valleys, maar ook met bredere netwerkactiviteiten en subsidieprogramma's. En dat past precies bij de koers van het platform. Dat richt zich op het versterken en beter benutten van de kennisbasis en op de versterking van het innovatief vermogen en ondernemerschap.

De discussie vindt woensdag 6 september plaats in FiftyTwoDegrees. Dit multifunctionele gebouwencomplex, met als blikvanger een achttien verdiepingen tellende kantoortoren, moet zich de komende jaren ontwikkelen tot een business innovation center waar technologie (gelieerd aan de halfgeleiderindustrie, multimedia en ICT), ondernemen en lifestyle samengaan. Speciaal voor deze gelegenheid is de negende verdieping van het nog niet opgeleverde gebouw op orde gemaakt. Hier zullen de leden van het Innovatieplatform en diverse regionale ondernemers, onderzoekers en bestuurders met elkaar in gesprek gaan.

Het werkbezoek begint om 9.30 uur. Tussen 11.40 uur en 12.00 uur is er gelegenheid voor de pers om met minister Van der Hoeven te spreken. Aansluitend is er om 12.00 uur een lunch waarvoor de media ook uitgenodigd zijn. Indien u aanwezig wilt zijn, kunt u zich van tevoren melden bij Jeroen Balemans, persvoorlichter van de gemeente Nijmegen, tel. 024 3292 400.

Meer informatie over FiftyTwoDegrees, inclusief een routebeschrijving, is te vinden op www.fiftytwodegrees.com.

Voor informatie over de KIA en het bezoek van het IP kunt u contact opnemen met Len Middelbeek, woordvoerder van het Innovatieplatform, tel.
06 110 116 66.