Ingezonden persbericht

NEDERLAND WEDEROM MASSAAL OP DE BRES VOOR WIT-RUSLAND

Op 6 september organiseert Mission to Minsk in samenwerking met Amnesty International, de FNV en de Landelijke Studentenvakbond een demonstratie in Eindhoven voorafgaand aan de kwalificatiewedstrijd Nederland tegen Wit-Rusland. Politieke jongerenorganisaties en diverse politici zijn aanwezig om actieve steun te betuigen aan de door dictator Lukashenko onderdrukte Wit-Russische bevolking en de schending van de mensenrechten in Wit-Rusland te veroordelen.

Mission to Minsk, Amnesty International, FNV, LSVb en verschillende politieke jongerenorganisaties zullen op het Catharinaplein in Eindhoven hun stands en tentjes plaatsen. Hiermee veroordelen de organisaties de schending van mensenrechten in het land waar protesten in maart 2006 hardhandig werden neergeslagen. De onderdrukte bevolking schreeuwde toen om eerlijke verkiezingen en vrijheid van vergadering en meningsuiting.

De deelnemende organisaties zullen draagvlak en bekendheid onder het publiek en de supporters verhogen door het uitdelen van informatieve flyers, bandana's en door de voetbalsupporters massaal een petitie te laten ondertekenen. De actie zal vanaf 12:00 uur tot aanvang van de wedstrijd plaatsvinden op het Catharinaplein te Eindhoven.

De studenten van het busje Mission to Minsk organiseerden op 25 maart jongstleden in samenwerking met de LSVb en alle politieke jongeren organisaties ook een grote demonstratie met tentjes. Sindsdien reisden zij af naar Minsk via Berlijn en Warschau. Onderweg tekenden prominente politici zoals de CDU partijvoorzitter Von Thadden, de Poolse Minister-president Marcinkievicz en de Wit-Russische oppositieleider Millinkievicz de petitie die zij aan Lukashenko zullen aanbieden. De Nederlandse studenten kregen echter geen toegang tot Wit-Rusland. Vervolgens bezochten zij Europarlementariƫrs in Straatsburg en Brussel die de petitie ondertekenden, en startte zij een Europees netwerk voor Wit-Rusland. Daarnaast maakten Mission to Minsk en de LSVb zich succesvol hard voor het aanbieden van onderwijsplaatsen in Nederland voor Wit-Russische studenten die van hun Universiteit zijn verwijderd omdat zij hun mening uitten.
Ook nu vraagt Mission to Minsk weer aandacht voor de situatie in de laatste dictatuur van Europa.

----------------------
Noot voor de redactie,