Gemeente Zwolle
Gemeenteraad op werkbezoek langs de IJssel

Datum uitgave: 09/06/2006
Op uitnodiging van wethouder Peter Pot gaat de gemeenteraad kijken naar de eventueel te nemen maatregen rond het terugdringen van wateroverlast van de IJssel. Het gaat om de dijkverlegging Westenholte en de vergraving van de Scheller en Oldeneler Buitenwaarden. Naast maatregelen tegen wateroverlast wordt in beide gebieden bovendien gewerkt aan een verbetering van de ruimtelijke kwaliteit. Daarbij wordt ook aandacht besteed aan aspecten als wonen, natuur, landbouw en recreatie. Het gezelschap vertrekt aanstaande vrijdag per fiets richting IJssel.

De dijkverlegging en de vergraving van uiterwaarden zijn de zogenoemde koploperprojecten uit het overkoepelende project Ruimte voor de Rivier van het ministerie van Verkeer en Waterstaat. Het doel van Ruimte voor de Rivier is om Nederland te beschermen tegen hoog water. Dit als gevolg van klimaatsveranderingen. De rivieren moeten meer de ruimte krijgen om al het water te verwerken. Dit kan bijvoorbeeld door het verlagen van uiterwaarden, het aanleggen van nevengeulen, door het landinwaarts verleggen van dijken of door het bestemmen van gebieden die bij hoogwater kunnen dienen om water tijdelijk op te vangen (retentiegebieden).

De planstudie voor de dijkverlegging bij Westenholte wordt in opdracht van het ministerie uitgevoerd door de provincie Overijssel en voor de vergraving van de uiterwaarden door de gemeente Zwolle.

Dit najaar staat een raadsbehandeling van de planstudies geagendeerd. Dit terreinbezoek van de raadscommissie dient ter voorbereiding. De beide planstudies dienen eind dit jaar als advies te worden ingediend bij het Ministerie van Verkeer en Waterstaat. Wanneer de minister instemt met het advies wordt volgend jaar de planstudie verder in detail uitgewerkt.

Bron: afdeling Communicatie