Gemeente Gilze en Rijen

6 september 2006

Met subsidie- en sponsorgelden

Water aan de Warande krijgt mogelijk een permanente oeverzwaluwwand

De gemeente gaat medewerking verlenen aan het initiatief van vogelwerkgroep Mark en Leij om een permanente oeverzwaluwwand bij Water aan de Warande in Gilze op te richten.

Vanaf april broedt er een kolonie oeverzwaluwen in het recreatiegebied. De zwaluwen gebruiken hiervoor de opslag van zand ten westen van de Warande, waar door gedeeltelijke afgraving een steile wand van ongeveer vijf meter is ontstaan. Dit is een ideale situatie voor oeverzwaluwen om hun gangen en nesten in te graven. Bovendien is er door de ligging vlakbij het water voldoende voedsel (insecten) aanwezig. De oeverzwaluw is een beschermde vogelsoort en staat op de lijst van bedreigde soorten.

De vogelwerkgroep heeft ongeveer 450 openingen in de zandopslag geteld. Het aantal nesten is moeilijk in te schatten, wel is duidelijk dat het om een flinke kolonie gaat. De groep heeft daarom voorgesteld een permanente kunstmatige wand te realiseren, zodat de oeverzwaluwen ieder jaar terug kunnen komen.

De gemeente vraagt voor de wand een bouwvergunning aan. De daadwerkelijke realisatie van de wand gaat de vogelwerkgroep coördineren. De groep contracteert de aannemer en probeert de benodigde gelden bij elkaar te krijgen door subsidies aan te vragen en sponsors te benaderen. Ook het jaarlijks onderhoud van de permanente wand - het 'opschudden' van het zand zodat de gangenstelsels opnieuw gegraven kunnen worden - nemen vrijwilligers van de groep voor hun rekening.

Wanneer met de aanleg kan worden begonnen, staat nog niet vast. Het is de bedoeling dat de oeverzwaluwwand vóór het broedseizoen van volgend jaar klaar zal zijn.